Camera Deputaţilor, ca for decizional, a adoptat, zilele trecute, o propunere legislativă mult așteptată de fermieri. Actul normativ modifică Legea nr. 287/2009 privind Codul civil în sensul instituirii duratei are
Rezervația cu nuferi termali de la Băile Felix
Băile Felix, parte a comunei Sânmartin din judeţul Bihor, aflată la circa 6 km de Oradea, este cea mai mare stațiune cu funcționare permanentă din România. În lacurile din apropierea localității, ocrotiți de clima blândă și apele termale, cresc de mii de ani nuferii subtropicali.
Nufărul termal (Nymphaea Lotus Thermalis) este cea mai reprezentativă specie a florei locale. Trăieşte în lacul Peţa, cu o suprafaţă de 4.100 metri pătraţi și ape ale căror temperaturi ajung la 25-30 grade Celsius. Specia a fost descoperită în anul 1789 de botanistul P. Kitaibel, iar numele l-a primit ceva mai târziu, în 1908. Fiind o specie unică, deoarece crește doar în lacul Peța, nufărul termal a fost declarat, în 1931, monument al naturii.
Scăderea nivelului apei din Peţa a determinat acţiuni de salvare a speciei, care s-au finalizat în 2015 cu mutarea primelor plante în Rezervaţia Naturală „Lacul cu Nuferi” din Băile Felix.
Nufărul termal apare pe oglinda apei din aprilie până la sfârşitul lui octombrie. Florile de nufăr îşi desfac în amurg petalele, iar dimineaţa, între orele 10:00-12:00, când temperatura apei urcă până la 34 de grade Celsius, florile se închid în aşteptarea serii, potrivit www.lotustherm.ro.
La Băile Felix, într-un microclimat unic în Europa, datorită izvoarelor termale, cresc și alte specii rare de nuferi sau lotuşi, precum Nufărul alb - Nymphaea Alba, sau Lotusul Sacru - Nelumbo Nucifera.