Necesitatea înfiinţării la nivel naţional a unei structuri specializate în intervenţii în situaţii de criză epidemiologică, microciparea animalelor din ferme şi modificarea legislaţiei, astfel încât să
Rezervele valutare au ajuns la aproape 34 miliarde de euro
Creşterea semnificativă a rezervelor valutare este o dovadă că statul român are capacitatea de finanţare, a declarat Dan Suciu, purtător de cuvânt al Băncii Naţionale de României (BNR).„Din perspectiva rezervelor trebuie spus că Banca Naţională a avut o preocupare de-a lungul timpului să le menţină relativ constante în cursul acestui an extrem de agitat. Acest lucru nu a fost neapărat uşor, dar iată că ne apropiem de finalul anului şi putem spune că rezervele au evoluat în jurul acestei valori. E o dovadă că există capacitate şi instrumente pentru a depăşi un moment de criză, dacă se va contura”, a spus Suciu, la Digi 24.
Întrebat despre evoluţia cursului valutar, reprezentantul BNR a subliniat că aceasta a fost relativ echilibrată, iar pentru perioada următoare „politica fiscală este cea care trebuie să fie în prim-plan”. „N-am avut variaţii mari pe curs de-a lungul anului. Important este că aceste rezerve sunt consistente. Ele sunt un element de descurajare pentru speculaţiile valutare şi aceste prognoze legate de evoluţia cursului pe care diverşi analişti le-au făcut se dovedesc a nu fi neapărat reuşite”, a mai declarat Suciu, potrivit Agerpres.
Conform datelor BNR, publicate luni, rezervele valutare au urcat la 33,795 miliarde de euro, la 31 octombrie 2020, de la 32,588 miliarde de euro la 30 septembrie 2020. Nivelul rezervei de aur s-a menţinut la 103,6 tone, valoarea acesteia fiind de 5,352 miliarde de euro. Rezervele internaţionale ale României (valute plus aur), la 31 octombrie 2020, au fost de 39,147 miliarde de euro, faţă de 37,954 miliarde euro, la 30 septembrie 2020. (C. Z.)