Necesitatea înfiinţării la nivel naţional a unei structuri specializate în intervenţii în situaţii de criză epidemiologică, microciparea animalelor din ferme şi modificarea legislaţiei, astfel încât să
Risc crescut de „mega cutremur” în Japonia
Autorităţile din Japonia au emis o avertizare cu privire la „un risc crescut de producere a unui cutremur major în viitorul apropiat”, după cum relatează BBC. Avertizarea a fost făcută după cutremurul de 7,1 grade pe scara Richter produs joi, 8 august, în largul insulei sudice Kyushu.
„Mega cutremurele” sunt seismele cu o magnitudine mai mare de 8, însă specialiştii japonezi estimează că următorul mega cutremur din „Nankai Trough” ar putea ajunge chiar până la magnitudinea de 9,1.
Profesorul Naoshi Hirata de la Universitatea din Tokyo a declarat într-o conferinţă de presă că „locuitorii din zonele care ar fi afectate de un astfel de dezastru ar trebui să-şi revizuiască procedurile de evacuare şi să rămână vigilenţi timp de o săptămână”, scrie AFP, citată de Agerpres.
Cutremurul de joi nu a provocat pagube, însă experţii sunt îngrijoraţi din cauza locului epicentrului - la marginea riftului Nankai, o zonă cu activitate seismică care se întinde de-a lungul coastei japoneze a Pacificului. Limita plăcii se află între Golful Suruga, în centrul Japoniei, şi Marea Hyuganada, în Kyushu, la sud. Anterior, seismele din riftul Nankai s-au soldat cu mii de morţi.
Oficialii au cerut oamenilor să fie precauţi, dar să îşi continue viaţa de zi cu zi, asigurându-se, totodată, că gospodăriile au suficiente provizii.
Îngrijorările i-au determinat pe japonezi să golească rafturile magazinele, cererile crescând şi la achiziţiile online.
Ministerul Agriculturii şi Pescuitului a îndemnat populaţia, într-un mesaj publicat pe reţeaua socială X, să „evite stocarea excesivă de bunuri de consum esenţiale”, rezerva să fie „pentru trei zile (maximum o săptămână) de persoană”.
Japonia este una dintre ţările cu cea mai mare activitate seismică din lume, anual aici se produc aproximativ 1.500 de cutremure, majoritatea fiind de mică magnitudine. (O. N.)