Victoria republicanului Donald Trump la alegerile prezidenţiale americane, continuarea războiului din Orientul Mijlociu sau Jocurile Olimpice de la Paris se numără printre evenimentele care, potrivit unei
Riscuri pentru o parte din plățile aferente PNRR
Comisia Europeană a aprobat parțial cea de-a treia cerere de plată a României în valoare de două miliarde de euro din cadrul PNRR, evaluând pozitiv şase ţinte şi 62 din cele 68 de jaloane din această etapă a programului. Potrivit anunțului preliminar făcut marți de Comisie, cele şase jaloane care nu au fost atinse sunt legate de reforme ale guvernanţei întreprinderilor de stat (trei jaloane), de investiţii din domeniul transporturilor (două jaloane) şi de reforma regimului fiscal al microîntreprinderilor (un jalon).
Ministrul investiţiilor şi proiectelor europene, Adrian Câciu, a explicat că România va avea o perioadă de șase luni pentru a îndeplini jaloanele restante. „Cele şase jaloane sunt: numirile de la companiile din energie, făcute în anul 2022, unde trebuie clar reluată procedura. S-a reluat deja procedura şi la AMEPIP (Agenţia pentru Monitorizarea şi Evaluarea Performanţelor Întreprinderilor Publice, n.r.), agenţia care coordonează companiile de stat, dar jalonul este parţial considerat neîndeplinit până va fi numită o nouă conducere şi operaţionalizată. Mai avem jalonul cu microîntreprinderile (reducerea pragului cifrei de afaceri pentru care se aplică impozitul de 3%, n.r.)”, a precizat Câciu, la Digi 24.
Un alt jalon este cel referitor la metroul de la Cluj, care va fi scos din Planul Național de Redresare şi Rezilienţă (PNRR). „Am anunţat deja că acest obiectiv va fi scos din PNRR şi trecut pe o altă finanţare de la Ministerul Transporturilor. (...) Avem două tronsoane din Arad-Caransebeş, unde este o problemă tehnică. Acolo cred că se va şi rezolva în timpul acesta de o lună. La Metrorex, la fel, va trebui reluată procedura de numire a unui preşedinte al Consiliului de Administraţie”, a menţionat oficialul.
Potrivit procedurilor, urmează discuții în comitetele economice ale Comisiei timp de o lună, „România având dreptul să facă o serie de observaţii dacă consideră necesar”. „Peste o lună se va da decizia de plată parţială. Deci banii curaţi, ca să spun aşa, acolo unde jaloanele sunt considerate îndeplinite, cele 68 de jaloane şi ţinte îndeplinite, din care 34 reprezintă reforme, ceea ce iar e un lucru bun pentru România, că intră în zona asta a reformelor. Tot aşa, peste o lună vom avea şi decizia privind suspendarea de plată pentru celelalte jaloane”, a explicat demnitarul, adăugând că în mod sigur „banii pentru jaloanele îndeplinite vor veni peste o lună”.
Întrebat ce fonduri ar putea fi suspendate din cauza jaloanelor neîndeplinite, Câciu a precizat că nu deţine deocamdată informaţii în acest sens: „Aşteptăm comunicarea acestei sume din partea Comisiei”. Câciu a mai arătat că cererea de plată numărul 3 a fost depusă în urmă cu un an, timp în care au fost atât negocieri, cât și remedieri pe anumite situaţii. „Cu Comisia nu te joci pe aceşti bani din PNRR. Trebuie să facem aceste reforme. E foarte simplu”, a afirmat ministrul. (C. Z.)