Victoria republicanului Donald Trump la alegerile prezidenţiale americane, continuarea războiului din Orientul Mijlociu sau Jocurile Olimpice de la Paris se numără printre evenimentele care, potrivit unei
Români interesați să deschidă o afacere în țară
Peste 3.500 de români din diasporă s-au arătat interesaţi până acum de proiectul de finanţare nerambursabilă Ro-Win şi doresc să revină pentru a-şi deschide o afacere în ţară, după cum arată datele proiectului. Peste 25% din cei înscriși în program locuiesc în Marea Britanie, iar ca proveniență, Iaşi este oraşul de origine al celor mai mulţi antreprenori regăsiți în program. Înscrierile sunt deschise până la data de 14 iulie 2018.
Dintre cei peste 3.500 de români din diasporă înscriși până acum în Ro-Win, peste 25% din aceștia locuiesc în Marea Britanie, ceea ce arată că Brexit-ul reprezintă o preocupare reală pentru emigranţi; peste 50% din românii care vor să se întoarcă au vârste cuprinse între 26 şi 35 de ani, iar 36% din cei înscrişi în program provin din zona Moldovei, urmaţi la mare distanţă de Transilvania (17%). HORECA şi IT sunt principalele domenii în care românii din diasporă vor să îşi înceapă o afacere, urmate de servicii şi domeniile creative. Potrivit datelor preliminare, Iaşi este oraşul din care provin cei mai mulţi antreprenori înscrişi în program.
Proiectul de finanţare nerambursabilă Ro-Win oferă suport de peste 45.000 de euro și este parte a programului Diaspora Start-Up, finanţat de Uniunea Europeană (UE) şi Guvernul României, prin Programul Operaţional Capital Uman (POCU) 2014-2020.
„Ultimele înscrieri se mai pot face până pe 14 iulie pe www.ro-win.ro. Peste 3.500 de români din diasporă s-au arătat interesaţi de pornirea unei afaceri în ţară. Deşi întoarcerea în România nu este obligatorie, cei mai mulţi şi-ar dori să revină cel puţin pentru o perioadă de câţiva ani. Mulți dintre cei înscrişi locuiesc în Marea Britanie de cel puţin un an şi depăşesc 25 de procente din total. Brexit-ul este o preocupare tot mai mare pentru emigranţii români din Regatul Unit, aşa că îi atrage oportunitatea de a porni o afacere cu fonduri nerambursabile de la UE. Alte ţări cu procente mari ale înscrişilor sunt Germania şi Italia (cu aproximativ 12% fiecare)”, se arată într-un comunicat de presă.
În ceea ce priveşte vârsta, 50% din înscrişi au între 26 şi 35 de ani, segment ce reprezintă 26% din total, în timp ce 24% din români au între 31 şi 35 de ani. Doar 8% din cei înscrişi au peste 45 de ani. Aproape două treimi sunt femei, în timp ce doar 37% bărbaţi, mai precizează sursa citată.
Iaşi este oraşul din care provin cei mai mulţi antreprenori înscrişi în programul Ro-Win, cu 7% din total. Următoarele oraşe sunt Bacău (3,5%), Timişoara (3,2%), Galaţi (2,5%) şi Constanţa (2,3%). În total, 57% din înscrişi provin din mediul urban şi doar 43% din mediul rural.
Mai mult, peste 70% din românii din diasporă, care vor să pornească o afacere în România, au studii superioare: 62% au absolvit o facultate, 10% au făcut un masterat şi 1% au o diplomă de doctorat.
Înscrierile în programul Ro- Win sunt deschise până la data de 14 iulie 2018, timp în care românii din străinătate pot aplica pentru a-şi transforma ideea de afacere în realitate.
„Pentru a obţine finanţările în valoare totală de până la 1.260.000 de euro puse la dispoziţie prin program, aplicanţii trebuie să parcurgă şi un curs online de antreprenoriat, oferit gratuit de Ro-Win.
La finalul cursului, aceștia vor realiza un plan de afaceri. Momentan, doar 10% din cei înscrişi au finalizat acest curs de antreprenoriat şi aproximativ 200 lucrează în mod activ la planul de afaceri”, se arată în comunicatul citat.
Toţi absolvenţii cursului online de antreprenoriat vor putea obţine o finanţare europeană nerambursabilă Diaspora Start-up. În urma selecţiei planurilor de afaceri şi a interviurilor, aplicanții vor primi granturi a câte 35.000 de euro, la care se adaugă servicii de mentorat şi consiliere în valoare de peste 10.000 de euro.