Ordonanța adoptată de Guvern la 30 decembrie 2024 include și măsuri care privesc agricultura și industria agroalimentară. Printre acestea se numără: eliminarea facilităților fiscale pentru angajații din cele
„România a cerut Serbiei garanţii normale“
România a cerut "garanţii normale" pentru drepturile minorităţilor din Serbia, pentru a accepta candidatura ţării vecine la Uniunea Europeană, a declarat ministrul român al afacerilor externe.
După discuţii intense, miniştrii europeni însărcinaţi cu afacerile europene au recomandat Bruxelles-ului să i se acorde Serbiei statutul de candidat la intrarea în UE, dar fără a lua o decizie. România a blocat un acord imediat, cerând garanţii pentru respectarea minorităţii române din Serbia, care numără aproximativ 30.000 de persoane. "Nu putem vorbi despre un blocaj", a estimat ministrul afacerilor externe Cristian Diaconescu, susţinând că România a adoptat "o poziţie de fond substanţială, în scopul de a apăra drepturile minorităţilor într-o zonă, Balcanii de Vest, ce are o istorie complicată în acest domeniu". Diaconescu a explicat că România a căzut de acord asupra recomandării în favoarea Serbiei după ce a obţinut, printre altele, pregătirea unui raport al Comisiei Europene privind progresele asupra drepturilor minorităţilor, până în luna septembrie 2012. "Decizia miniştrilor de externe, care trebuie aprobată de şefii de stat şi de guvern din UE la summitul de astăzi, de la Bruxelles, pune Serbia pe făgaşul către aderarea la Uniunea Europeană, lăsând în urmă moştenirea anilor 1990, când războaiele balcanice şi pogromurile etnice i-au adus statutul de paria internaţional. Progresul de marţi a fost întârziat pentru câteva ore de România, care a insistat asupra unei protecţii mai mari şi a mai multor drepturi pentru minoritatea etnică românească din Serbia", comentează cotidianul britanic "The Guardian". Vlahii şi românii împărtăşesc aceeaşi origine Membrii comunităţii vlahe din estul Serbiei sunt în prezent divizaţi în ceea ce priveşte identitatea şi originea vlahilor şi a comunităţii lor în Serbia, informează agenţia sârbă BETA. Etnologii afirmă însă că vlahii şi românii împărtăşesc aceeaşi origine, folosesc aceeaşi limbă şi au aceeaşi cultură. Cei care se numesc români susţin că limba vorbită de vlahi este un dialect sau română arhaică, amestecată cu sârbă. Un recensământ efectuat, în 2002, în Timocka Krajina arată că 40.000 de persoane s-au înregistrat ca etnici vlahi, în timp ce 4.500 s-au înregistrat ca români. Autorităţile române aşteaptă însă rezultatele recensământului efectuat în Serbia anul trecut.