Camera Deputaţilor, ca for decizional, a adoptat, zilele trecute, o propunere legislativă mult așteptată de fermieri. Actul normativ modifică Legea nr. 287/2009 privind Codul civil în sensul instituirii duratei are
România a cumpărat alimente de peste 5 miliarde de euro
În primele opt luni ale acestui an, exporturile României de produse agroalimentare s-au majorat cu aproape 6%, însumând 4,28 miliarde de euro, însă importurile au crescut cu 9,3%, până la 5,43 de miliarde de euro, ceea ce face ca deficitul în comerţul cu astfel de produse să ajungă la 1,14 miliarde de euro, în creştere cu 24% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, conform datelor Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR).
Cantitatea totală de produse agroalimentare exportate în perioada ianuarie-august 2019 a fost aproape dublă faţă de cea importată, însă România continuă să vândă cu precădere materii prime şi să cumpere produse procesate cu valoare adăugată mare.
Conform datelor MADR consultate de Agerpres, în primele opt luni din acest an, importurile de carne de porc au crescut atât cantitativ, cât şi valoric faţă de aceeaşi perioadă din 2018, ocupând în continuare prima poziţie în topul produselor importate. Astfel, în perioada amintită au fost importate 179.079 tone de carne de porc, pentru care s-au cheltuit 362,39 milioane de euro.
În top 5 produse importate de România se mai află produsele de brutărie patiserie, preparatele alimentare nedenumite, preparatele pentru hrana animalelor şi ciocolata.
În ceea ce priveşte exporturile, România continuă să obţină cele mai mari încasări din vânzarea cerealelor, pe primul loc situându-se şi în acest an, la opt luni, grâul şi meslinul, cu o valoare de 820,07 milioane de euro şi o cantitate de peste 4,4 milioane de tone. Porumbul ocupă locul al doilea cu 2,93 milioane de tone şi încasări de 584,32 milioane de euro.