Victoria republicanului Donald Trump la alegerile prezidenţiale americane, continuarea războiului din Orientul Mijlociu sau Jocurile Olimpice de la Paris se numără printre evenimentele care, potrivit unei
România ar putea continua vaccinarea împotriva pestei porcine şi în 2008
România ar putea continua programul de vaccinare împotriva pestei porcine şi în 2008, a declarat preşedintele Autorităţii Naţionale Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), Radu Roatiş. „România trebuie să transmită Comisiei Europene (CE), până la 1 septembrie, intenţiile pentru 2008, în ceea ce ce priveşte programul de vaccinare împotriva pestei porcine. Trebuie să decidem împreună cu toate autorităţile implicate ce vom face din 2008, dacă vom continua sau nu vaccinarea, şi ulterior să transmitem CE decizia noastră“, a precizat Roatiş. Acesta a adăugat că reprezentanţii europeni s-au arătat îngrijoraţi de situaţia apărută recent în România la fermele Smithfied privind evoluţia pestei porcine şi de faptul că ar fi posibil ca România să oprească vaccinarea din luna septembrie. „Am fost apreciaţi la Bruxelles pentru programul derulat în 2007 împotriva pestei porcine în condiţiile în care înainte de începerea vaccinării porcilor erau peste 716 focare în 35 de judeţe, iar la mijlocul lunii iunie reuşisem să le închidem pe toate“, a mai spus Roatiş. Până în prezent, în campania de vaccinare împotriva pestei, începută la finele lui 2006, au fost vaccinaţi 2.477.732 de porci din exploataţii profesionale şi 4.543.968 de porci din gospodării. Din 22 iunie 2007, a fost stins ultimul focar de pestă porcină clasică de pe teritoriul României, din judeţul Mehedinţi. Cu toate acestea, la începutul lunii august au apărut pentru prima dată în România focare de pestă în exploataţii profesionale.
Programul de eradicare a pestei porcine a fost aprobat pe o perioadă de 4 ani, având inclusă nu numai campania de vaccinare a porcilor din gospodării şi exploataţii comerciale, dar şi a porcilor mistreţi. Vaccinarea este gratuită, dar obligatorie în gospodăriile populaţiei, iar în fermele autorizate se plăteşte doar manopera. Costurile totale pentru derularea programului de eradicare pe o perioadă de un an au fost estimate la 43 de milioane de euro, din care 21 de milioane de euro reprezintă sprijinul oferit de UE.