Necesitatea înfiinţării la nivel naţional a unei structuri specializate în intervenţii în situaţii de criză epidemiologică, microciparea animalelor din ferme şi modificarea legislaţiei, astfel încât să
România ar putea intra în zona euro în 2028-2029
Economia este mai rezilientă decât se credea, iar creşterea economică din 2021 va ajunge la 6-7%, potrivit lui Daniel Dăianu, preşedintele Consiliului Fiscal. În privinţa posibilului calendar de adoptare a monedei euro, Dăianu apreciază că România ar putea intra în anticamera acestui mecanism în 2025-2026, apoi în zona euro în 2028-2029. Şi reprezentanţii Consiliului Investitorilor Străini sunt optimişti şi apreciază că vom avea o revenire economică peste media europeană.
Premisele pentru revenirea economiei româneşti la indicatorii de dinainte de pandemie sunt bune şi nu trebuie să judecăm „numai în culori negre”, a spus Daniel Dăianu, preşedintele Consiliului Fiscal, la prima ediţie a Forumului de fiscalitate dedicat sectorului financiar-bancar - „Transformarea serviciilor financiare în 2021”.
„Eu cred că, într-adevăr, creşterea (economică, n.r.) va fi între 6 şi 7% în 2021. Este posibil să avem şi 7%. Există investiţii publice în acest an alocate prin buget, de 5,5% din PIB, mai mult decât în anul trecut. Economia este mai rezilientă decât se credea. Este de văzut pentru că noi tot judecăm numai în culori negre economia românească. Iar eu observ şi o efervescenţă antreprenorială. Deci, există aşa ceva”, a arătat Dăianu.
El a mai menţionat că înfiinţarea Băncii de Dezvoltare „trebuie grăbită”, că Bursa poate ajuta mai mult economia prin listări noi, iar Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) poate duce investiţiile publice în România la peste 7% din PIB în anii următori.
În ceea ce priveşte intrarea în zona euro, el a spus că România ar putea intra în anticamera euro (mecanismul cursului de schimb (ERM II - n.r.) în perioada 2025-2026, iar în zona euro în 2028-2029. Totodată, datoria publică se poate stabiliza la circa 55% din PIB în următorii ani.
În opinia sa, baza de impozitare trebuie crescută, alături de buna conformare şi „eliminarea unor portiţe”.
În notă pozitivă sunt şi aprecierile reprezentanţilor Consiliului Investitorilor Străini (FIC) care estimează o creştere economică peste media europeană, iar previziunile Comisiei Europene, precum şi cele ale instituţiilor internaţionale (FMI, Banca Mondială) arată că anul 2021 se conturează, într-adevăr, în această direcţie.
„Tendinţa spre digitalizare care a pornit de la nivel european este una dintre oportunităţile pe care mediul de afaceri a reuşit să le cunoască mai bine în perioada anului trecut. Accelerarea digitalizării poate fi un bun punct de plecare pentru o schimbare (…) spre industrii cu grad de intensitate tehnologică mai ridicată”, arată organizaţia.
Încrederea investitorilor în piaţa din România se reflectă, de altfel, în răspunsurile cu privire la investiţiile planificate pentru următoarele 12 luni, potrivit cărora mai mult de jumătate dintre respondenţi (51,1%) se aşteaptă să crească investiţiile şi doar 13% le vor pune în aşteptare. (C. Z.)