Victoria republicanului Donald Trump la alegerile prezidenţiale americane, continuarea războiului din Orientul Mijlociu sau Jocurile Olimpice de la Paris se numără printre evenimentele care, potrivit unei
România ar trebui să adere la spaţiul Schengen în martie 2011
▲ În perioada 23-29 martie 2009, o echipă de experţi europeni va face prima vizită de evaluare Schengen a României în domeniul cooperării poliţieneşti, potrivit Ministerului Administraţiei şi Internelor (MAI) ▲ România şi-a propus drept obiectiv aderarea la spaţiul Schengen în martie 2011 ▲
Potrivit MAI, scopul misiunii de evaluare constă în verificarea în teren a îndeplinirii tuturor condiţiilor necesare implementării acquis-ului Schengen în domeniu, pentru dobândirea calităţii de stat Schengen cu drepturi depline.
Din echipa de evaluare fac parte experţi din statele membre Schengen, un reprezentant al Comisiei Europene şi un reprezentant al Secretariatului General al Consiliului UE, şeful echipei de evaluare fiind reprezentantul Republicii Cehe.
La finalul procesului de evaluare, experţii vor redacta un raport care va cuprinde concluziile şi recomandările echipei de evaluare. Acesta va fi, ulterior, aprobat în cadrul Grupului de lucru Evaluare Schengen, la Bruxelles.
MAI precizează că, în perioada 2009-2010, vor avea loc alte misiuni de evaluare Schengen în domeniile de protecţia datelor personale, vize, frontiere maritime, frontiere aeriene, frontiere terestre, SIS/SIRENE.
MAI aminteşte că orice stat care îşi propune să adere la spaţiul Schengen trebuie să treacă printr-un proces de evaluare. În acest context, trebuie să facă dovada faptului că a îndeplinit toate condiţiile necesare pentru a fi stat membru Schengen.
Procesul de evaluare Schengen este responsabilitatea Grupului de lucru Evaluare Schengen, care este format din reprezentanţi ai statelor membre, ai Comisiei Europene şi ai Secretariatului General al Consiliului UE.
Prima parte a procesului de evaluare constă în completarea unui chestionar extins, care este remis statului respectiv. Acest chestionar conţine întrebări detaliate despre toate aspectele relevante pentru implementarea şi aplicarea prevederilor Schengen. Răspunsurile la acest chestionar sunt discutate în cadrul Grupului de lucru Evaluare Schengen.
În momentul în care au fost obţinute suficiente informaţii, sunt demarate vizitele de evaluare, pentru verificarea în teren a pregătirilor. Echipele de experţi întocmesc rapoarte de evaluare, care sunt discutate şi aprobate în cadrul Grupului de lucru Evaluare Schengen. Raportul final al Grupului de Evaluare Schengen este prezentat Consiliului UE, care adoptă decizia prin care autorizează ridicarea controlului la frontierele interne.
România şi-a propus drept obiectiv aderarea la spaţiul Schengen în martie 2011. Acest deziderat presupune îndeplinirea standardelor Schengen în cinci domenii, care vor fi supuse procesului de evaluare: cooperare poliţienească, protecţia datelor personale, vize, frontiere şi SIS.
Răspunsurile României la chestionarul Schengen au fost analizate, la începutul lunii decembrie a anului trecut, în cadrul Reuniunii Grupului de lucru Evaluare Schengen de la Bruxelles, urmând ca din luna martie 2009 echipe de experţi europeni să verifice stadiul implementării acquis-ului Schengen în România.
Autorităţile române au primit oficial chestionarul Schengen în 17 septembrie 2008, aceasta reprezentând cea de-a doua etapă a procesului de evaluare, după transmiterea, de către România, a Declaraţiilor de pregătire privind aderarea la spaţiul Schengen, în 28 iunie 2007 şi 2 iunie 2008. În 10 noiembrie, România a transmis oficial răspunsul la întrebările cuprinse în chestionarul Schengen.
Chestionarul Schengen este un document extins, cu aproximativ 250 de întrebări detaliate din toate domeniile circumscrise acquis-ului Schengen, care oferă o imagine realistă asupra stadiului implementării şi aplicării prevederilor Schengen în România.