Necesitatea înfiinţării la nivel naţional a unei structuri specializate în intervenţii în situaţii de criză epidemiologică, microciparea animalelor din ferme şi modificarea legislaţiei, astfel încât să
România are cel mai scump lemn din Europa
Lemnul de foc s-a scumpit accelerat, în ultimii şase ani, prețurile crescând de două ori și jumătate, de la 120 lei/mc la 300 lei/mc, potrivit datelor unui raport privind starea pădurilor şi industriei lemnului. Documentul mai afirmă că România are cel mai mare preţ pe buştean de gater, de 85-90 euro/mc, în timp ce, pe piața europeană, prețurile variază de la 45 euro/mc în Serbia până la 80 euro/mc în Germania.
Politicile publice pe domeniul pădurilor au luat-o în direcţii contradictorii în ultimii 4-5 ani, iar la ora actuală România se confruntă cu o criză artificială a lemnului de foc pentru populaţie, a declarat Cătălin Tobescu, reprezentantul Fordaq România, platformă care administrează o piaţă online pentru profesioniştii lemnului.
„Aceste schimbări contradictorii de direcţie au condus la o criză teribilă în domeniul pădurilor şi suntem într-o criză de resursă, artificială”, a spus Tobescu, la Forumul Pădurilor, Industriei Lemnului şi Economiei Verzi, care a reunit proprietari şi administratori de păduri din toată ţara, producători de mobilă, organizaţii de mediu şi asociaţii ale forestierilor, în scopul de a găsi soluţii care să salveze o industrie aflată în pragul falimentului.
Potrivit acestuia, odată cu transferul domeniului păduri de la Ministerul Mediului către Ministerul Apelor şi Pădurilor, în România s-au dezvoltat două legislaţii diferite, respectiv pe mediu şi pe păduri.
„Pădurile au fost până la un moment dat la Ministerul Mediului, iar ulterior acestea au fost transferate la alt minister, dezvoltându-se astfel două legislaţii diferite, pe mediu şi pe păduri. Problema centrală în acest moment, care a devenit şi o problemă socială, este cea legată de criza artificială a lemnului de foc pentru populaţie, dar şi de creşterea preţurilor peste nivelul ţărilor din Uniunea Europeană”, consideră Cătălin Tobescu, citat de Agerpres.
Astfel, preţul lemnului de foc a crescut, în ultimii şase ani, cu circa 250%, de la 120 lei/mc, în 2011, la 300 lei/mc, în 2017, dar există maxime de până la 600 lei/mc, în sudul ţării, potrivit datelor incluse în Raportul privind starea pădurilor şi industriei lemnului. Datele Romsilva arată că, în România, 3,5 milioane de gospodării se încălzesc, în prezent, cu lemn de foc.
Raportul relevă, totodată, că industria lemnului din România a ajuns să plătească cel mai mare preţ pe resursa de lemn din Europa, respectiv la fag, buştean de gater, preţuri de 85-90 euro/mc. Comparativ, pe acelaşi segment de lemn, dar şi pe răşinoase, în alte ţări europene, tarifele practicate sunt următoarele: în Serbia - preţ de 45 euro/mc, în Slovacia şi Polonia (60-65 euro/mc), în Franţa (65 euro/mc) şi în Germania (80 euro/mc).
Industria mobilei din România este cea mai afectată de aceste probleme, iar exporturile de mobilă au scăzut pe toate cele trei destinaţii majore de export pe piaţa europeană: Germania (-3%), Italia (-10%) şi Franţa (-3%).
Potrivit unui raport al Consiliului Concurenţei, indicele mediu de recoltare este anual de 5,86 mc/ha în Cehia, de 5 mc/ha în Germania, de 3,13 mc/ha în Franţa, de 3,47 mc/an în Polonia şi de 2,15 mc/ha în România, în condițiile în care creşterea naturală a pădurilor din România este, în fiecare an, de circa 5,4 mc/ha, potrivit Institutului Naţional de Statistică, sau circa 7,8 mc/ha, potrivit Inventarului Forestier Naţional.
Conform Inventarului Forestier Naţional (IFN), la ora actuală, în România, suprafaţa forestieră este de 6,9 milioane de hectare, iar volumul de lemn pe picior se ridică la 2,2 miliarde de metri cubi. Romsilva administrează, la ora actuală, 3,14 milioane de hectare păduri de stat, echivalentul a aproximativ 47% din totalul fondului forestier naţional.