Camera Deputaţilor, ca for decizional, a adoptat, zilele trecute, o propunere legislativă mult așteptată de fermieri. Actul normativ modifică Legea nr. 287/2009 privind Codul civil în sensul instituirii duratei are
România are o problemă cu colectarea, nu cu reciclarea
Toată lumea spune că România nu reciclează suficient, dar de fapt problema este colectarea, spune şeful Asociaţiei Coaliţia pentru Economie Circulară (CERC). Subiectul este unul serios pentru că România trebuie să ajungă în acest an la minimum 50% rată de reutilizare şi reciclare din masa totală a deşeurilor (hârtie, metal, plastic şi sticlă) colectate. Această ţintă probabil nu va fi atinsă, recunoaşte şi ministrul mediului, ceea ce înseamnă intrarea într-o procedură de infringement şi plata de penalizări.
Într-o conferinţă de specialitate care a avut loc miercuri la Bucureşti, Constantin Damov, preşedintele Green Group şi şeful Asociaţiei Coaliţia pentru Economie Circulară (CERC), a abordat subiectul gradului mic de reciclare din România.
„Ca să răspund la întrebarea cine e de vină pentru gradul mic de reciclare din România, o să spun: toţi suntem de vină. (...) Problema reciclării este colectarea, nu reciclarea. Toată lumea spune că România nu reciclează suficient. Nu, România nu colectează suficient“, a atras atenţia Damov.
În calitate de stat membru al Uniunii Europene, România are de îndeplinit, până în 2020, conform directivelor europene, următoarele obiective: minimum 50% rată de reutilizare şi reciclare din masa totală a cantităţilor de deşeuri (hârtie, metal, plastic şi sticlă), minimum 70% nivel de pregătire pentru reutilizare, reciclare şi alte operaţiuni de valorificare a minimum 70% din cantităţile de deşeuri nepericuloase provenite din construcţie şi demolări, 60% valorificare a deşeurilor de ambalaje din totalul celor introduse pe piaţă. De asemenea, ţara va trebui să atingă, anual, o cantitate colectată de deşeuri electronice de 4 kg/locuitor şi să colecteze separat bio-deşeurile în vederea compostării şi fermentării acestora.
Potrivit ministerului de resort, România nu va atinge ţinta de 50% ca rată de reutilizare şi reciclare din masa totală a cantităţilor de deşeuri municipale la final de 2020 şi va intra într-o procedură de infringement, care va presupune plata de penalizări până la conformare.
„Din păcate, noi nu ne vom atinge ţinta de 50% (rată de reutilizare şi reciclare din masa totală a cantităţilor de deşeuri municipale, n.r.), la final de 2020. Noi nu reciclăm cât ne-am dori, nu pentru că nu ar avea cine şi nu ar avea cum, ci pentru că nu prea avem ce. (...) Dacă nu atingem această ţintă, vom intra în procedură de infringement şi vom plăti nişte penalizări până când ne vom conforma. S-ar putea ca acest cost al penalităţilor să fie mai mare decât dacă am fi investit în a fi focusaţi să luăm măsuri preventive“, a afirmat, în cadrul conferinţei, Costel Alexe, ministrul mediului, apelor şi pădurilor.
Conform datelo oficiale, în prezent, în România se reciclează doar 13% din cantitatea totală de deşeuri, în condiţiile în care ţinta asumată de ţara noastră pentru finele anului 2020 este de 50%.