Victoria republicanului Donald Trump la alegerile prezidenţiale americane, continuarea războiului din Orientul Mijlociu sau Jocurile Olimpice de la Paris se numără printre evenimentele care, potrivit unei
„România are puterea de a fascina şi de a încânta”
Preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, şi-a exprimat încrederea că România va interpreta „cu energie şi înţelepciune o adevărată Rapsodie română” în timpul celor şase luni în care va exercita Preşedinţia Consiliului Uniunii Europene. Discursul susținut integral în limba română de președintele Consiliului European a avut loc la ceremonia oficială de inaugurare a Preşedinţiei române la Consiliul UE, care s-a desfăşurat joi seară, la Ateneu, în prezenţa liderilor Uniunii Europene, a preşedintelui Klaus Iohannis, a premierului Viorica Dăncilă, a Preafericitului Părinte Patriarh Daniel.
La evenimentul de la Ateneul Român au susţinut discursuri preşedintele Klaus Iohannis, preşedintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, vicepreşedintele Camerei Deputaţilor, Florin Iordache, preşedintele Parlamentului European, Antonio Tajani, preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, şi premierul României, Viorica Dăncilă.
La ceremonia oficială au mai fost prezenți oameni politici, membrii Colegiului Comisarilor, membri ai Corpului Diplomatic, personalităţi culturale.
Cel mai aplaudat discurs al serii a fost cel al preşedintelui Consiliului European, Donald Tusk, care şi-a exprimat încrederea că România va face tot posibilul pentru a apăra interesele Europei și a lansat un îndemn la continuarea eforturilor pentru apărarea valorilor comune europene.
Oficialul european şi-a declarat admiraţia faţă de ţara noastră, în special faţă de cultura română, şi a lansat un nou apel la apărarea libertăţii, a democraţiei, a adevărului şi a statului de drept. „Dragi prieteni, România are puterea de a fascina şi de a încânta. În familia mea, prima maşină a fost o Dacia 1300, aceea a socrului meu. Întâmplarea face că astăzi socrul fiului meu conduce şi el o Dacia Duster. Totuşi, mai mult decât maşinile româneşti mă fascinează intelectualii şi sportivii români. Mircea Eliade, pe care l-am citat mai devreme, Emil Cioran, dadaistul Tristan Tzara, Eugen Ionesco - sunt toţi eroi ai imaginaţiei mele, la fel ca sportivii de talia Nadiei Comăneci şi a Simonei Halep, care încântă publicul din întreaga lume”, a spus Tusk.
„Dar episodul care mi s-a întipărit cel mai bine în memorie a fost finala Cupei Campionilor Europei la fotbal de la Sevilia, din 1986 (...). Şi aş vrea să fac un apel la toţi românii să apere, în România şi în Europa, fundamentele civilizaţiei noastre politice - libertatea, integritatea, respectarea adevărului în viaţa publică, statul de drept şi Constituţia. Să le apere cu aceeaşi hotărâre cu care Helmuth Duckadam a apărat acele patru penalty-uri la rând”, şi-a încheiat Donald Tusk discursul rostit integral în limba română pe scena Ateneului Român.
Vizita oficialilor europeni a continuat ieri cu o serie de întâlniri la Palatul Cotroceni, la Parlament și la Palatul Victoria.
Şeful Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a susținut ieri o conferinţă de presă alături de preşedintele Klaus Iohannis la Palatul Cotroceni. Potrivit lui Juncker, Preşedinţia României la Consiliul UE are loc într-un moment „dificil” pentru Uniunea Europeană și a amintit dificultățile procesului de extindere a Uniunii.
„Pentru noi, România a fost întotdeauna o ţară care întruchipa cele mai importante virtuţi ale continentului european. Amintesc când eram preşedintele Consiliului European, în 1997, că am lansat atunci progresul de extindere a Uniunii. Acum pare totul să fi fost simplu şi evident, dar în momentul acela nu era nici simplu, nici evident, pentru că erau mulţi - şi mai există şi astăzi - care voiau să blocheze extinderea Europei şi aderarea a ceea ce numim acum «noile state membre». Şi îmi aduc aminte cu mândrie că am semnat, în numele Consiliului European, Tratatul de aderare al României la UE în aprilie 2005 pentru a permite astfel României să devină membru cu drepturi depline la 1 ianuarie 2007. A fost un moment marcant pentru România, a fost un moment important şi pentru UE, pentru că în acea zi, de fapt, am încununat un efort pentru a reîntregi geografia şi istoria europeană”, a spus Juncker.