Camera Deputaţilor, ca for decizional, a adoptat, zilele trecute, o propunere legislativă mult așteptată de fermieri. Actul normativ modifică Legea nr. 287/2009 privind Codul civil în sensul instituirii duratei are
România are regiunile cu cei mai mulți angajați în agricultură
Aproximativ 4,5% din totalul forţei de muncă din Uniunea Europeană (9,4 milioane de persoane) lucrau în 2020 în sectorul agriculturii, silviculturii şi pescuitului, iar în rândul regiunilor UE (NUTS 3) cea mai ridicată rată a angajării era în două regiuni din România: Vaslui (61,7%) şi Neamţ (51,4%), arată datele Eurostat.
Sectorul agriculturii, silviculturii şi pescuitului este o sursă semnificativă de angajare mai ales în statele UE din est şi din sud. Mai exact, la nivelul regiunilor, în 114 regiuni situate în special în Bulgaria, Grecia, Polonia, Portugalia şi România, ponderea agricultorilor în populația ocupată era de peste 16,5%, în timp ce în 137 de regiuni procentul lucrătorilor care activează în agricultură, silvicultură şi pescuit era mai mic de 0,5% din totalul forţei lor de muncă.
În topul primelor 10 regiuni cu cei mai mulți angajați în sectorul agricol, silvic și piscicol, opt erau din România, județul Iaşi fiind în 2020 pe primul loc, cu 146.200 de angajați, urmat de alte patru regiuni (județe) din România, cu peste 100.000 de angajaţi fiecare. Celelalte două regiuni administrative NUTS 3 aflate în acest clasament sunt Sandomiersko-jedrzejowski din Polonia şi Almería în Spania.