Victoria republicanului Donald Trump la alegerile prezidenţiale americane, continuarea războiului din Orientul Mijlociu sau Jocurile Olimpice de la Paris se numără printre evenimentele care, potrivit unei
România are şanse reduse să obţină portofoliul agriculturii
Şansele şi aşa reduse ca România să obţină portofoliul agriculturii în viitoarea Comisie Europeană tind către zero, iar evoluţia situaţiei politice de la Bucureşti amplifică incertitudinea legată de numele viitorului comisar european din ţara noastră.
În mod normal, statele membre trebuie să prezinte câte o listă cu 3 candidaţi pentru postul de comisar european, aceasta în urma unei scrisori pe care preşedintele Comisiei Europene o trimite guvernelor naţionale. Cum însă această scrisoare nu a fost încă trimisă, preşedintele Executivului UE, José Manuel Barroso, aşteptând clarificarea situaţiei legate de Tratatul de la Lisabona (pentru a vedea pe baza cărui tratat - de la Nisa sau de la Lisabona - va funcţiona viitoarea CE), devine evident că autorităţile române au dat dovadă de o grabă nejustificată. Pe de altă parte, favoritul la postul de comisar european pentru agricultură pare să fie austriacul Wilhelm Molterer, care în urmă cu câteva zile a primit şi sprijinul Germaniei. În luna septembrie, presa din Austria avansase deja drept candidat potrivit pentru portofoliul agriculturii în viitoarea Comisie numele lui Wilhelm Molterer, fost ministru al finanţelor şi vicecancelar al Austriei în perioada ianuarie 2007-decembrie 2008, expert în politici agrare. În vârstă de 54 de ani, Molterer a devenit în 1987 secretar de cabinet al ministrului Agriculturii Josef Riegler şi apoi al ministrului Franz Fischler, acesta din urmă fiind ulterior chiar comisar european pentru agricultură, dezvoltare rurală şi pescuit (1995-2004). În perioada 1994-2003, Wilhelm Molterer a fost ministru al Agriculturii. Tot în luna septembrie, Irlanda, care primeşte subvenţii agricole substanţiale de la bugetul UE, a anunţat că vizează şi ea portofoliul agriculturii. Guvernului irlandez i s-a cerut din partea Asociaţiei Fermierilor Irlandezi (ce reuneşte în jur 85.000 de exploataţii agricole) să facă un lobby intens pentru obţinerea portofoliului agriculturii în Comisie.