Necesitatea înfiinţării la nivel naţional a unei structuri specializate în intervenţii în situaţii de criză epidemiologică, microciparea animalelor din ferme şi modificarea legislaţiei, astfel încât să
România are un puternic deficit cu produse alimentare
România continuă să importe cantităţi importante de carne de porc, fie proaspătă, refrigerată sau congelată, numai în primele cinci luni suma cheltuită depăşind 105,25 milioane euro pentru o cantitate de 68 de mii de tone de carne de porc. De asemenea, în topul importurilor se mai află zahărul din trestie sau din sfeclă (121 de mii de tone), turte şi alte reziduuri din extracţia uleiului de soia. Toţi miniştrii Agriculturii din ultimii ani au declarat că unul dintre principalele obiective îl reprezintă reducerea importurilor de produse agroalimentare, mai ales dintre acelea pe care România le poate produce pentru asigurarea consumului intern, dar deocamdată nici un program nu s-a dovedit a fi o reuşită din acest punct de vedere, indiferent de culoarea politică a ministrului. România asigură, în prezent, doar 30 la sută din consumul de carne de porc şi în jur de 70-80 la sută la cel de pasăre, deşi, în urmă cu câţiva ani, procentele acestor producţii erau mai ridicate.