Necesitatea înfiinţării la nivel naţional a unei structuri specializate în intervenţii în situaţii de criză epidemiologică, microciparea animalelor din ferme şi modificarea legislaţiei, astfel încât să
România atinge borna de 1.000 km de autostradă
Săptămâna viitoare, odată cu darea în circulație a lotului Nuşfalău - Suplacu de Barcău din Autostrada Transilvaniei, țara noastră va ajunge la 1.000 km de autostradă, potrivit ministrului transporturilor. În privința autostrăzii Moldovei A7, în această toamnă se va intra pe segmentul Roman-Pașcani și va fi scoasă la licitaţie şi o parte din ultimul tronson, Paşcani-Suceava.
Ministrul transporturilor şi infrastructurii, Sorin Grindeanu, a declarat marţi, în judeţul Vrancea, că, odată finalizată, autostrada Moldovei A7 va constitui o legătură importantă cu Ucraina şi va ajuta la reconstrucţia acestei ţări.
„Şi pe acest tronson Focşani- Bacău lucrările înaintează, şi înaintează în ritm susţinut. Am discutat cu constructorul şi stadiul pe care îl vedeţi de la Focşani până aici (Călimăneşti - n.r.), în acest stadiu ne aflăm până la Roman, urmând ca în aceste săptămâni de toamnă să se intre şi pe ultimul tronson, Roman-Paşcani. De asemenea, în această toamnă vom scoate la licitaţie şi parte din ultimul tronson, Paşcani-Suceava. Studiul de fezabilitate este aproape finalizat, asta înseamnă că în toamna acestui an vom putea lansa licitaţia şi ajungem cu autostrada până la Suceava, urmând ca în ianuarie-februarie, odată cu finalizarea studiului de fezabilitate pentru tronsonul Suceava-Siret, să închidem toată această autostradă A7, care pleacă de la Ploieşti şi se termină la Siret”, a declarat Grindeanu care, împreună cu premierul Marcel Ciolacu, a efectuat marți mai multe vizite de lucru pe autostrada A7, la loturile 1 şi 2 din autostrada Ploieşti-Buzău, tronsonul 4 din autostrada Buzău-Focşani şi lotul 3 din autostrada Focşani-Bacău.
Ministrul a ținut să remarce că, având în vedere traficul sporit din şi spre Ucraina, drumurile naţionale din zona Moldovei s-au degradat și au avut nevoie de lucrări de refacere, fiind necesare fonduri suplimentare. La rândul său, premierul a informat că Guvernul a înaintat o cerere către Comisia Europeană în care solicită bani pentru refacerea acestor drumuri naţionale.
„De ieri (luni, n.r.) au fost trimise hârtiile la Comisia Europeană, aşa cum am convenit şi cu doamna preşedinte (Ursula Von der Leyen, n.r.), urmând să fie analizate şi să grăbim lucrurile”, a precizat Ciolacu.
Tot marți, ministrul transporturilor a anunțat că în lunile următoare va fi organizată licitaţia pentru drumul expres Focşani- Brăila, „care se va duce cu descărcarea pe podul de la Brăila”, și că sunt șanse mari ca până la finalul anului viitor să se circule pe tronsonul Focşani-Buzău al A7.
„Moldova va avea în sfârşit autostradă. Din acest moment nu mai poate nimeni opri acest proiect, această investiţie în infrastructură. Îmi pare rău pentru cei care au fost până acum că n-au reuşit să deblocheze Moldova”, a spus și premierul. (C. Z.)