Camera Deputaţilor, ca for decizional, a adoptat, zilele trecute, o propunere legislativă mult așteptată de fermieri. Actul normativ modifică Legea nr. 287/2009 privind Codul civil în sensul instituirii duratei are
România, cea mai inteligentă soluție pentru AEM
Țara noastră oferă cea mai inteligentă relocare a Agenţiei Europene a Medicamentului (AEM), în condițiile unor costuri de mutare la Bucureşti foarte mici și ale unui sediu ce poate deveni operaţional imediat, a afirmat Victor Negrescu, ministrul delegat pentru afaceri europene, citat de Mediafax. Dacă AEM s-ar muta în Capitală, avantajele pentru România ar fi mari, inclusiv financiar.
Un număr de 19 state europene candidează pentru găzduirea AEM, agenție care în prezent își are sediul central la Londra. Nu este deloc un proces simplu, având în vedere că România trebuie să obţină voturi, inclusiv prin acţiuni diplomatice. Decizia finală nu va fi luată în baza unor „criterii tehnice”, ci prin vot, precizează Negrescu, care spune că a discutat deja cu majoritatea omologilor săi despre acest subiect.
Potrivit acestuia, România are un dosar bun, „chiar foarte bun”. Sediul propus de autoritățile române „este nou, eficient energetic, lângă metrou, la o jumătate de oră distanţă de aeroport”, spre deosebire de sediul AEM de la Londra, aflat la două ore distanţă de aeroportul principal. Există, de altfel, mai multe aspecte avantajoase pentru agenție oferite de România enumerate de Negrescu: „Sediul pe care îl aveau la Londra nu avea nici o parcare, trebuia să vii cu metroul, pe care îl au aproape. Sediul nostru are metrou. Sediul lor nu are nici un spaţiu verde lângă, nici un parc lângă. Sediul nostru are. Sediul de la Londra nu are reşedinţa sau locul unde să trăiască cetăţenii în condiţii decente, nu, ca angajaţii, în proximitate. Trebuiau să meargă mult mai departe. Sediul nostru este în apropiere, unde oamenii pot sta lângă centre comerciale, al lor nu era.
Dacă au putut sta la Londra în aceste condiţii, eu cred că pot sta şi în condiţii favorabile, pe care le-a propus România, cu foarte multe facilităţi pe care le-a oferit”.
În septembrie, Comisia Europeană (CE) va prezenta un raport privitor la relocarea AEM, pentru ca în octombrie România să își prezinte candidatura în fața Consiliului de Afaceri Generale, iar în noiembrie se va lua decizia finală, prin vot. Fiecare stat poate da trei puncte unei ţări, două puncte sau un punct. Pentru a obține voturi, Victor Negrescu afirmă că l-a rugat pe premierul României, Mihai Tudose, să sune personal premierii altor state şi să discute cu aceştia. „Nu e un proces uşor şi avem o oarecare şansă”, a subliniat el, mai ales că sunt țări care „au dosare fără clădire”.
Cât privește avantajele pe care le-ar avea România în cazul mutării AEM la Bucureşti, ministrul delegat pentru afaceri europene a explicat că acestea sunt foarte multe, inclusiv de ordin financiar. „Este una dintre cele mai mari agenţii ale Uniunii Europene, vorbim de aproape 900 de oameni care lucrează pentru această agenţie, care vor veni şi vor sta permanent în ţară, la Bucureşti. Locuiesc acolo, trăiesc acolo, vin cu familiile, călătoresc prin ţară, vizitează ţara, au salarii, venituri. Această agenţie organizează anual evenimente care aduc aproximativ 40.000 de oameni (...) România are ceea ce numim noi cea mai inteligentă relocare a Agenţiei Europene a Medicamentului, ceea ce, de asemenea, e important. Pentru Uniunea Europeană şi pentru această agenţie costurile pentru mutarea în ţară vor fi foarte mici şi sediul din România poate deveni operaţional încă din prima zi după mutare”, a subliniat Negrescu.
Guvernul de la București a depus în luna iulie la sediul CE dosarul de candidatură pentru relocarea în Capitală a AEM, în contextul retragerii Regatului Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord din UE.