Reprezentanții Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) reamintesc în această perioadă de dinaintea începerii Postului Nașterii Domnului câteva reguli privind alegerea produselor de post,
România cere din nou derogare de la UE pentru sacrificarea mieilor
▲ Reprezentanţii Autorităţii Naţionale Sanitar-Veterinare vor solicita derogare de la Comisia Europeană pentru sacrificarea în mod tradiţional a mieilor de Paşti ▲ O solicitare asemănătoare a fost cerută şi în preajma Crăciunului, însă nu a fost obţinută ▲ Potrivit normelor europene, mieii ar trebui asomaţi (amorţiţi) înainte de a fi sacrificaţi ▲
Convinşi că românul va sacrifica mieii tot după metodele tradiţionale, autorităţile de la Bucureşti încearcă din nou să obţină o derogare din partea instituţiilor europene, ca de Paşti să mâncăm miel tăiat. Astfel, reprezentanţii Autorităţii Naţionale Sanitar-Veterinare au decis să îşi încerce din nou norocul la Comisia Europeană, să solicite o derogare de la normele sale stricte şi să îi lase pe români să îşi taie mieii în mod tradiţional. Reprezentanţii Guvernului Român vor încerca săptămâna viitoare să poarte o nouă serie de discuţii cu autorităţile de la Bruxelles. „România va relua solicitarea pentru obţinerea unei derogări privind sacrificarea mieilor în mod tradiţional, pentru o perioadă de trei zile, în preajma sărbătorilor de Paşti. Întâlnirea cu reprezentanţii CE va avea loc săptămâna viitoare, cel mai probabil luni sau marţi“, a declarat preşedintele Colegiului Medicilor Veterinari din România, Liviu Harbuz. Potrivit acestuia, delegaţia României va fi condusă de preşedintele Autorităţii Naţionale Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), Radu Roatiş. România vrea o derogare pentru o perioadă de trei ani Preşedintele ANSVSA, Radu Roatiş, declara la începutul anului că România a solicitat Comisiei Europene o derogare pentru sacrificarea tradiţională a animalelor, pentru o perioadă de trei ani. În principal, solicitarea României se referă la posibilitatea de a sacrifica animale fără asomare (procedeu în urma căruia animalul îşi pierde simţurile-n.r.). Potrivit lui Roatiş, dacă România obţine aprobarea Comisiei, derogarea va fi valabilă pentru trei ani, în perioada sărbătorilor de Crăciun şi de Paşte. Ba mai mult, şeful ministerului Agriculturii, ministrul Dacian Cioloş anunţa că s-a primit deja derogarea, şi că România va putea să îşi omoare în mod tradiţional porcul de Crăciun şi mielul de Paşte, convins fiind de discuţiile avute cu subalterni de-ai săi că problema s-a rezolvat. După declaraţiile ministrului, Comisia Europeană a precizat, la începutul anului, prin intermediul unui comunicat de presă, că nu a informat niciodată Guvernul României că practica sacrificării porcilor fără asomare va fi permisă în anii următori şi că a solicitat autorităţilor române să ia toate măsurile necesare pentru a facilita asomarea porcilor sacrificaţi în zonele rurale. Precizarea Comisiei a fost adusă ca reacţie la o declaraţie a ministrului Agriculturii Dacian Cioloş, potrivit căreia statul român ar fi obţinut această derogare. Potrivit normelor europene, asomarea este obligatorie înainte de sacrificarea animalelor. Ce spun normele europene Normele europene sunt foarte stricte în ceea ce priveşte respectarea igienei şi protecţia animalelor. Potrivit acestora, mieii, dar şi porcii trebuie comercializaţi şi sacrificaţi în punctele autorizate de sacrificare, autorizate din pieţe. „Toate punctele de sacrificare autorizate vor dispune de echipamente de asomare puse la dispoziţie de administraţia pieţelor, mieii putând fi sacrificaţi în aceste locaţii, nu numai în abatoarele specializate, pentru o perioadă de cinci zile înaintea sărbătorilor, practic doar în Săptămâna Mare“, a spus preşedintele ANSVSA, Radu Roatiş. Acesta a precizat că asomarea nu este obligatorie pentru mieii sacrificaţi pentru consumul propriu, în perioada menţionată. Practic, românii care vor pot cumpăra un miel viu din piaţă, acesta poate fi sacrificat de un măcelar în acel punct de sacrificare autorizat, medicii veterinari urmând să verifice carcasa înainate de predarea animalului către cumpărător. „Este important ca toţi producătorii care vor să vândă miei vii în pieţe, în perioada sărbătorilor pascale, să deţină certificatul de sănătate al animalului de la medicul veterinar, formularul de mişcare şi actele care dovedesc că este proprietarul animalelor“, a explicat Radu Roatiş. Amenzi drastice pentru cei care nu respectă normele Direcţiile Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor judeţene şi a municipiului Bucureşti au dat amenzi în valoare de 497.200 de lei pentru nerespectarea măsurilor sanitar-veterinare în perioada sărbătorilor pascale catolice. Au fost realizate 1.971 de controale în unităţi din industria alimentară, în perioada 18-26 martie, în 200 de pieţe agroalimentare, 49 de puncte de tăiere miei, 102 depozite alimentare, 49 de unităţi de abatorizare, 61 de unităţi de procesare carne, 7 centre ambalare ouă, 22 de unităţi de procesare lapte, 24 de unităţi de procesare, depozitare şi comercializare peşte, 988 magazine alimentare şi supermarketuri, 218 măcelarii şi carmangerii, 245 unităţi de alimentaţie publică, 17 târguri de animale, trei gospodării ale populaţiei, o fermă de ovine, trei ferme găini ouătoare şi o unitate de procesare miere. În urma acestor controale, principalele deficienţe constatate au fost nerespectarea regimului termic de depozitare a produselor alimentare, neînregistrarea zilnică a temperaturii de depozitare a produselor alimentare, depozitarea necorespunzătoare a produselor de origine animală, comercializarea produselor de origine animală fără elemente de identificare. Pentru aceste deficienţe s-au aplicat 160 de sancţiuni contravenţionale în valoare totală de 497.200 de lei, două ordonanţe de suspendare temporară a activităţii şi trei ordonanţe de interzicere a activităţii. De asemenea, s-au reţinut în vederea distrugerii 2.632,95 de kilograme produse alimentare de origine animală, 131 de litri de lapte, 37.756 de bucăţi ouă şi 146 de cutii lapte praf în valoare totală de 40.203,72 de lei. Înteţirea controalelor în perioada Paştelui Reprezentanţii Autorităţii Sanitar-Veterinare au anunţat că în perioada dinainte de Paşte se vor intensifica verificările privind modul de producere, depozitare, transport şi comercializare a cărnii de miel, a produselor din lapte, a ouălor şi a produselor specifice sărbătorilor pascale. Toate pieţele şi târgurile de animale din judeţ, magazinele şi depozitele alimentare vor fi controlate până la Paşti. Veterinarii vor aplica în următoarele săptămâni crotalii duble (marcă metalică aplicată în urechea animalelor-n.r.) mieilor care urmează să fie sacrificaţi. Cei care nu vor respecta normele sanitar-veterinare privind producerea, depozitarea, transportul şi comercializarea produselor alimentare riscă amenzi cuprinse între 2.000 şi 10.000 de lei. Preţul cărnii va fi de 15-16 lei pe kilogram Preţul cărnii de miel în perioada sărbătorilor pascale din 2008 nu ar trebui să depăşească 15-16 lei pe kilogram în pieţe, deşi crescătorii au anunţat că vor un preţ în jur de 25 lei/kilogram, a declarat preşedintele Patronatului Crescătorilor şi Exportatorilor Români de Ovine (PACERO), Mihai Dumitriu. „Ar fi corect ca anual de Paşte să fie impus un mercurial la carnea de miel ca să poată cumpăra toţi românii. Aşa ceva se întâmplă în Grecia, pentru că există prevederi în legislaţia UE, ceea ce înseamnă că s-ar putea aplica şi în România“, a precizat Dumitriu. Acesta a subliniat că în cazul în care preţul cărnii de miel va ajunge la 25 lei/kg, foarte puţini români îşi vor permite să cheltuiască în jur 250 de lei pentru a cumpăra un miel de 8-10 kilograme pentru masa de Paşte. „La aceste preţuri, românii mai adaugă ceva bani şi îşi cumpără un porc. Din păcate, românii sunt mari amatori de carne de porc, carnea de oaie fiind consumată doar cu ocazia acestei sărbători“, a spus preşedintele PACERO. În 2007, carnea de miel s-a vândut în pieţe cu 12-13 lei/kg. Potrivit datelor furnizate de Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR), în perioada sărbătorilor pascale din acest an se vor sacrifica între 3-3,5 milioane de miei, un număr aproape similar cu cel din 2007, când au fost sacrificate 3,3 milioane capete. ▲ Ce înseamnă asomare Asomarea face ca animalul să nu mai simtă pericolul sacrificării şi nici durerea la aceeaşi intensitate, ca atunci când este sacrificat după metodele clasice - tăierea jugularei. Asomarea presupune amorţirea funcţiilor vitale ale animalului, nu uciderea lui, şi se realizează cu glonţ captiv. Potrivit datelor furnizate de Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR), în perioada sărbătorilor pascale din acest an se vor sacrifica între 3-3,5 milioane de miei, un număr aproape similar cu cel din 2007, când au fost sacrificate 3,3 milioane capete.