Camera Deputaţilor, ca for decizional, a adoptat, zilele trecute, o propunere legislativă mult așteptată de fermieri. Actul normativ modifică Legea nr. 287/2009 privind Codul civil în sensul instituirii duratei are
România, de 20 de ani membru cu drepturi depline al NATO
Parlamentul se reunește astăzi pentru a marca împlinirea a 20 de ani de la aderarea României la Alianţa Nord-Atlantică şi 75 de ani de existenţă a NATO. Data oficială la care România a obținut statutul de membru cu drepturi depline al Alianței este 29 martie 2004, când a depus instrumentele de ratificare la Departamentul de Stat al SUA, stat depozitar al Tratatului Alianţei Nord-Atlantice, moment urmat de ceremonia de la 2 aprilie 2004 a arborării oficiale a drapelului ţării noastre la sediul NATO din Bruxelles.
Aderarea României la NATO a constituit unul dintre cele mai importante obiective de politică externă de după 1989 ale statului român. Primele demersuri făcute în anii 1990-1991 au dus la semnarea la 26 ianuarie 1994 a Parteneriatului pentru Pace, un cadru de cooperare al organizației cu statele care nu sunt membre. La Summitul NATO de la Praga, din 21-22 noiembrie 2002, România și alte șase state candidate - Bulgaria, Estonia, Letonia, Lituania, Slovenia, Slovacia - au primit invitaţii de aderare. A urmat, la 26 martie 2003, semnarea Protocolului de Aderare, apoi procesul de ratificare care s-a încheiat în februarie 2004. La 18 februarie 2004, Parlamentul României a adoptat legea privind aderarea la NATO, promulgată la 1 martie. La 29 martie 2004, România a depus documentele oficiale ale instrumentului de aderare la depozitarul Tratatului Nord-Atlantic - Guvernul SUA, devenind astfel stat membru NATO.
Fostul ministru de externe Adrian Cioroianu afirmă că România n-a fost niciodată „mai asigurată” din punctul de vedere al securităţii cum este astăzi, dar atrage atenţia că poziţionarea sub umbrela NATO nu înseamnă că „noi stăm acasă şi vin alţii şi luptă pentru graniţele noastre”.
„Cred că am pornit de la statutul unei ţări cu multe incertitudini, eu făcând parte (...) din generaţiile care îşi aduc aminte de Summitul de la Madrid din ‘97, de campaniile cu cărţi poştale prin care speram să convingem liderii occidentali că România poate intra în NATO. (…) Astăzi, mă uit la generaţia studenţilor mei, pentru care este un lucru absolut normal (statutul României de membru al NATO - n.r.). Mulţi din cei care au 19-20 de ani sunt născuţi într-o ţară NATO. Deci e o diferenţă de perspectivă uimitoare”, a spus Cioroianu, pentru Agerpres, cu prilejul împlinirii a 20 de ani de la aderare.
El a amintit că România a făcut sacrificii pentru a răspunde exigenţelor NATO în cei 20 de ani de apartenenţă la organizaţie.
„Putem vorbi de sacrificii în sensul în care am avut nişte tineri soldaţi, care, încă din perioada de preaderare, când România trimitea diverse contingente, au căzut ducând cu ei tricolorul românesc. Altfel, nu cred că ne-am sacrificat ceva din suveranitate. Eu nu cred în aceste lamentaţii, care spun că NATO sau Uniunea Europeană ne-ar priva de suveranitate. Dimpotrivă, ne dau un plus de suveranitate şi de încredere în noi înşine”, a susţinut fostul ministru. (C. Z.)