Cu trei zile înainte de votul pentru primul tur al alegerilor prezidențiale, autoritățile competente au comunicat ultimele detalii privind desfășurarea scrutinului. În prima rundă a prezidențialelor sunt
România este alături de Ucraina
Ministrul afacerilor externe, Bogdan Aurescu, a transmis că România este alături de Ucraina şi că aliaţii vor decide „cele mai potrivite măsuri pentru securitatea şi siguranţa comunităţii euroatlantice”. Mesajul a apărut după ce, ieri-dimineață, Rusia a atacat Ucraina. Au fost lansate tiruri de rachete pe tot teritoriul, bombardamente pe linia de graniță, iar trupele terestre au invadat dinspre nord - prin Belarus, sud - prin Crimeea, și est - prin Harkov, Donbass. Sunt vizate obiective militare ucrainene, centre de comandă, baze aeriene.
De asemenea, ministrul Bogdan Aurescu a solicitat Misiunii României la NATO să ceară activarea articolului 4 din Tratatul de la Washington, care stabileşte un mecanism de consultare între aliaţi. Același lucru a fost cerut ieri și de guvernul polonez.
„Părţile vor avea consultări comune ori de câte ori vreuna dintre ele va considera că este ameninţată integritatea teritorială, independenţa politică sau securitatea vreuneia dintre părţi”, prevede articolul 4 din Tratatul Nord-Atlantic.
Tot potrivit declarațiilor ministrului de externe, făcute marți seara la un post tv, România a primit solicitări din partea a 23 de state pentru a ajuta la eventuala evacuare a cetăţenilor lor din Ucraina.
Ieri, preşedintele Klaus Iohannis a convocat Consiliul Suprem de Apărare a Ţării, iar prim-ministrul Nicolae Ciucă a mobilizat, la nivelul Guvernului, task-force-ul pentru gestionarea situaţiei generate de agresiunea militară rusă din Ucraina. Ministerul Apărării, la rândul său, a informat că Armata României a activat punctele militare de comandă cu atribuţii în monitorizarea situaţiei şi coordonarea forţelor şi mijloacelor destinate situaţiilor care pot apărea. (C. Z.)