Ziarul Lumina utilizează fişiere de tip cookie pentru a personaliza și îmbunătăți experiența ta pe Website-ul nostru. Te informăm că ne-am actualizat politicile pentru a integra în acestea și în activitatea curentă a Ziarului Lumina cele mai recente modificări propuse de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Înainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugăm să aloci timpul necesar pentru a citi și înțelege conținutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigării pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totuși că poți modifica în orice moment setările acestor fişiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.
x
×

CAUTĂ ÎN ZIARUL LUMINA




Până la:

Ziarul Lumina Societate Actualitate socială România importă prea multe produse alimentare

România importă prea multe produse alimentare

Galerie foto (1) Galerie foto (1) Actualitate socială
Data: 18 Octombrie 2022

Țara noastră trebuie să regândească producţia de hrană, pentru a nu mai fi de­pendentă de importurile de alimente, susţine Valeriu Tabără, preşedintele Academiei de Ştiinţe Agricole şi Silvice „Gheorghe Ionescu- Şişeşti”.

„Suntem într-un moment în care trebuie să gândim foarte serios situaţia producţiei de hrană, pentru că România, alături de Ita­lia, de Franţa, de Germania, este o mare pu­tere agricolă. Dar aici este o problemă pe care ne ferim să o discutăm: suntem o mare putere agricolă, dar dependentă de import. Asta înseamnă un risc naţional major”, a declarat Tabără pentru Agerpres.

Fostul ministru al agriculturii a exemplificat câteva din problemele actuale din domeniu.

„În primul rând este disproporţia aceasta între cele două sectoare: vegetal şi animal. Avem o scădere extraordinară a producţiei zootehnice, iar în ultimul timp asistăm la o criză de lapte şi produse lactate. Este inacceptabil să nu poţi asigura laptele pentru programul din şcoli. Din păcate, măsurile care s-au luat şi viziunea pe mai departe nu sunt cele care să refacă producţiile animaliere, şi mă refer şi la carnea de porc, și la sectorul avicol”, a subliniat specialistul.

De asemenea, el spune că trebuie să se acorde o mai mare atenție plantelor tehnice.

„Este nevoie de (…) echilibrare, inclusiv în sistemul vegetal. Suntem şi vom rămâne producători de cereale, dar trebuie să ne ducem şi spre plantele tehnice. Iată că nu mai producem zahăr în România, se închide poate şi ultima fabrică de zahăr. Producţia de cartofi a scăzut enorm. Soia rămâne principala plantă producătoare de proteină vegetală fără de care este de neconceput dezvoltarea sistemului zootehnic”, a adăugat Tabără. (C. Z.)