La efectivele de bovine, România se află între primele zece ţări UE; la porcine se situează pe locul nouă, iar la ovine şi caprine, pe locul patru între statele membre UE, după Regatul Unit, Spania şi Grecia.
Între ţările membre ale Uniunii Europene, România are o densitate de 15 mii de animale la 100 de hectare de teren, situându-se după Grecia, Regatul Unit, Spania, Portugalia, Olanda şi Italia, arată datele Institutului Naţional de Statistică (INS).
La efectivele de bovine, România se află între primele zece ţări UE; la porcine se situa, la finele lui 2012, pe locul nouă, iar la ovine şi caprine, pe locul patru între statele membre UE, după Regatul Unit, Spania şi Grecia. Datele provizorii ale INS arată că efectivele de bovine au crescut cu circa 20 de mii de capete în 2012, faţă de 2011, cele de ovine şi caprine, cu 330 de mii de capete, iar cele de păsări, cu 294 de mii de capete. La 1 decembrie 2012, România avea 2.009 milioane capete de bovine, 10.099 milioane de ovine şi caprine şi 8.013 milioane de păsări. Efectivele de porcine au scăzut, în schimb, cu 129 de mii de capete, ajungând la 5,2 milioane de capete în 2012.
România stă mult mai bine decât alte state europene şi din punctul de vedere al serviciilor veterinare, a declarat, ieri, preşedintele interimar al Autorităţii Naţionale Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), Vladimir Mănăstireanu. „Chiar dacă nu a întrunit condiţiile Federaţiei Ruse pentru export pe această piaţă, România stă mult mai bine decât alte state europene în raport cu serviciile veterinare, condiţii de export, condiţii de abatorizare şi cerinţele Uniunii Vamale. Am văzut, spre exemplu, abatoare de păsări care exportă pe piaţa unică şi care arată mult peste nivelul celor din Uniunea Europeană“, a subliniat Mănăstireanu. Şeful ANSVSA consideră că agenţii economici români din industria alimentară nu au obţinut acordul de export din partea Federaţiei Ruse, în urma misiunii desfăşurate în noiembrie 2012, din cauza diferenţelor de legislaţie. „Uniunea Europeană are reguli sanitar-veterinare foarte stricte şi este spaţiul cu siguranţa alimentară cea mai mare din lume, însă Federaţia Rusă împreună cu alte state care sunt în Uniunea Vamală merg pe altă legislaţie. Nu sunt majore, dar sunt diferenţe care la un moment dat îl pun pe agentul economic în situaţia de a face investiţii suplimentare pentru a corespunde cerinţelor“, a explicat preşedintele Autorităţii Veterinare. Specialiştii Serviciului Federal pentru Inspecţia Veterinară şi Fitosanitară al Federaţiei Ruse au fost prezenţi în România, în perioada 5-16 noiembrie 2012, pentru evaluarea unui număr de 12 unităţi din industria alimentară din sectorul cărnii roşii, produselor din carne, carne de pasăre, unităţi din sectorul laptelui şi prelucrării produselor lactate, pentru a vedea dacă acestea corespund din punctul de vedere al normelor sanitar-veterinare, prevăzute de către Federaţia Rusă. Obţinerea unui acord pozitiv din partea Rusiei putea aduce producătorilor români oportunitatea de a intra pe o piaţă cu un potenţial de consum uriaş. Cerinţele cerute producătorilor români de partenerii ruşi au fost similare celor aplicate firmelor poloneze care livrează carne în Federaţia Rusă, firmelor germane şi firmelor din Statele Unite, legislaţia rusă fiind probabil una dintre cele mai exigente în acest domeniu. (Bogdan Cronţ)