Necesitatea înfiinţării la nivel naţional a unei structuri specializate în intervenţii în situaţii de criză epidemiologică, microciparea animalelor din ferme şi modificarea legislaţiei, astfel încât să
România, la finalul Preşedinţiei Consiliului UE
Ministrul delegat pentru afaceri europene, George Ciamba, a anunţat că România a închis, în perioada Preşedinţiei Consiliului UE, 90 de dosare, în diverse domenii importante. Printre dosarele legislative finalizate se află setul de măsuri în vederea combaterii discriminării, Directiva Gaze Naturale şi actualizarea legislaţiei copyright. Mandatul României la Preşedinţia Consiliului Uniunii Europene se încheie oficial la 1 iulie 2019.
România a predat simbolic, marți seară, Finlandei Preşedinţia Consiliului Uniunii Europene, a anunţat pe Twitter ministrul delegat pentru afaceri europene, George Ciamba, după ultimul Consiliu pentru Afaceri Generale pe care l-a prezidat. În acest prim mandat, care se va încheia oficial la 1 iulie, diplomaţii, tehnicienii şi politicienii români au avut rezultate remarcabile, potrivit lui Ciamba. Mai exact, în cele șase luni, România a reuşit să finalizeze negocierile politice în vederea adoptării de noi legi într-o sută de cauze, ceea ce reprezintă mai mult decât dublu faţă de numărul dosarelor închise de alte state.
Printre cele mai importante dosare gestionate şi duse la capăt de România se numără setul de măsuri în vederea combaterii discriminării, finalizarea discuţiilor pe Directiva Gaze Naturale şi Directiva Copyright. Alte puncte finalizate sau dezbătute în timpul Preşedinţiei române la Consiliul UE sunt, potrivit Mediafax: Directiva privind transparenţa şi previzibilitatea condiţiilor de muncă; măsuri de consolidare a pieţei interne, cum ar fi Directiva privind dublul standard al produselor alimentare; regulamentul privind promovarea transparenţei pentru întreprinderile utilizatoare de servicii de intermediere online; Directiva privind instrumentele şi procesele digitale în contextul dreptului societăţilor comerciale; definitivarea pieţei unice digitale - obiectivul asumat a vizat contribuţia la valorificarea la maximum a potenţialului digital al Uniunii; adoptarea de către Consiliul Afaceri Generale a concluziilor privind extinderea şi procesul de stabilizare şi asociere.
Dacă, teoretic, mandatul României s-a întins pe parcursul a șase luni, adică de la 1 ianuarie 2019 până pe 1 iulie 2019, timpul efectiv de lucru pe care l-a avut ţara noastră a fost foarte scurt, fiind afectat de faptul că Parlamentul European şi-a încheiat mandatul la sfârşitul lunii martie. Consiliul UE este un co-legiuitor cu Parlamentul, iar dacă Parlamentul își întrerupe activitatea, nici Consiliul nu are cum să funcţioneze efectiv.
Propriu-zis, la negocierea dosarelor s-a lucrat în ianuarie, februarie, martie și o parte din luna aprilie. „Legislativul european a fost până la sesiunea din 17 aprilie şi am reuşit să închidem 90 de dosare. Cred că e un lucru important. Nici o altă preşedinţie nu a reuşit, nu numai din punct de vedere cantitativ, ci şi calitativ, să încheie atâtea, nu în ultimii ani”, a declarat ministrul George Ciamba, marţi seară, într-o intervenţie telefonică la un post de televiziune.
Acesta a făcut o scurtă trecere în revistă a dosarelor încheiate de România: „Am avut un dosar important strategic - Directiva gaz. De asemenea, am avut dosare care ţin de condiţiile sociale, de muncă, am avut dosare care ţin de întărirea frontierelor externe ale UE şi mă refer aici la suplimentarea numărului pentru paza de coastă. Am avut dosare care au ţinut de lucruri foarte clare, de reglementări vizavi de modul cum va arăta următorul buget, e vorba cum va arăta partea de cercetare, de partea de burse care sunt oferite prin următorul buget al Uniunii, partea de digitalizare”.
Într-o altă apariție publică, George Ciamba a subliniat că palmaresul ţării noastre în ceea ce priveşte închiderea dosarelor legislative, în perioada Preşedinţiei rotative a Consiliului UE, este unul „absolut impresionant”, iar România a fost un „honest broker”, care nu a ţinut anumite dosare „în sertar”. România va mai deţine Preşedinţia Consiliului UE peste 14 ani.