Ziarul Lumina utilizează fişiere de tip cookie pentru a personaliza și îmbunătăți experiența ta pe Website-ul nostru. Te informăm că ne-am actualizat politicile pentru a integra în acestea și în activitatea curentă a Ziarului Lumina cele mai recente modificări propuse de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Înainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugăm să aloci timpul necesar pentru a citi și înțelege conținutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigării pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totuși că poți modifica în orice moment setările acestor fişiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.
x
×

CAUTĂ ÎN ZIARUL LUMINA




Până la:

Ziarul Lumina Societate Actualitate socială România, locul 13 în topul mondial al vinificatorilor

România, locul 13 în topul mondial al vinificatorilor

Galerie foto (1) Galerie foto (1) Actualitate socială
Un articol de: Mariana Bahcevan - 12 Noiembrie 2016

Țara noastră se clasează pe locul 13 în topul mondial al producătorilor de vinuri, în condițiile în care afacerile din acest sector al producţiei viticole ar putea depăşi 700 milioane de lei, după cum reiese dintr-o analiză de specialitate, citată de Agerpres. În acelaşi timp, tot în acest an, producţia de vin a României a crescut cu 37%, la 4,8 milioane de hectolitri, iar numărul firmelor producătoare a ajuns la 217 companii certificate oficial. Cei mai mulţi producători se găsesc în Vrancea (69), Bucureşti (24), Prahova (18), Cons­tanţa (11) şi Buzău (10). În 2015, zonele producătoare importante erau Vrancea, Buzău, Iaşi, Vaslui, Constanţa şi Dolj. Cei mai buni afacerişti în domeniul vinicol se pare că sunt italienii, urmaţi de francezi, spanioli şi americani. Producţia globală de vin a scăzut, anul acesta, cu 5% faţă de anul trecut, de la 274,4 milioane de hectolitri la 259,5 milioane de hectolitri, conform datelor preliminarii prezentate de către directorul general al Organizaţiei Internaţionale a Viei şi Vinului (OIV), Jean-Marie Aurand.

România a revenit la un nivel bun de producție de vin, anul acesta, după o reducere de 3%, anul trecut. Ţara noastră are circa 180.000 de hectare de viţă-de-vie pe rod, fiind pe locul cinci, la nivel european, sub aspectul suprafeței cultivate şi pe locul şase la producţie.