Victoria republicanului Donald Trump la alegerile prezidenţiale americane, continuarea războiului din Orientul Mijlociu sau Jocurile Olimpice de la Paris se numără printre evenimentele care, potrivit unei
România, locul 13 în topul mondial al vinificatorilor
Țara noastră se clasează pe locul 13 în topul mondial al producătorilor de vinuri, în condițiile în care afacerile din acest sector al producţiei viticole ar putea depăşi 700 milioane de lei, după cum reiese dintr-o analiză de specialitate, citată de Agerpres. În acelaşi timp, tot în acest an, producţia de vin a României a crescut cu 37%, la 4,8 milioane de hectolitri, iar numărul firmelor producătoare a ajuns la 217 companii certificate oficial. Cei mai mulţi producători se găsesc în Vrancea (69), Bucureşti (24), Prahova (18), Constanţa (11) şi Buzău (10). În 2015, zonele producătoare importante erau Vrancea, Buzău, Iaşi, Vaslui, Constanţa şi Dolj. Cei mai buni afacerişti în domeniul vinicol se pare că sunt italienii, urmaţi de francezi, spanioli şi americani. Producţia globală de vin a scăzut, anul acesta, cu 5% faţă de anul trecut, de la 274,4 milioane de hectolitri la 259,5 milioane de hectolitri, conform datelor preliminarii prezentate de către directorul general al Organizaţiei Internaţionale a Viei şi Vinului (OIV), Jean-Marie Aurand.
România a revenit la un nivel bun de producție de vin, anul acesta, după o reducere de 3%, anul trecut. Ţara noastră are circa 180.000 de hectare de viţă-de-vie pe rod, fiind pe locul cinci, la nivel european, sub aspectul suprafeței cultivate şi pe locul şase la producţie.