Necesitatea înfiinţării la nivel naţional a unei structuri specializate în intervenţii în situaţii de criză epidemiologică, microciparea animalelor din ferme şi modificarea legislaţiei, astfel încât să
România, locul 43 la calitatea vieţii şi bunăstării sociale
Indicele de Progres Social 2022 (IPS) măsoară calitatea vieţii şi bunăstarea socială a cetăţenilor din 169 de ţări, în baza analizei și a punctajului obținut pentru elemente din trei categorii: nevoile de bază (hrană şi îngrijire medicală de bază, apă şi salubritate, locuinţă şi siguranţă personală), nevoi ce ţin de bunăstare (accesul la educaţie de bază, la informaţii şi comunicaţii, sănătatea şi bunăstarea, calitatea mediului) şi oportunităţi (drepturi personale, libertatea personală şi de alegere, incluziunea, accesul la educaţie avansată).
Ţările analizate de organizaţia Social Progress Imperative cu sprijinul Deloitte sunt grupate într-o ierarhie, în baza punctajului acordat, astfel că România a urcat o poziţie în acest clasament, pentru al doilea an consecutiv, până pe locul 43, cu 76,89 de puncte din 100. În clasamentul privind nevoile de bază, țara noastră este pe locul 40, la capitolul oportunităţi, pe locul 46, iar la bunăstare, pe locul 51.
În ceea ce privește fiecare element din cele trei categorii, România a obținut scoruri mari în IPS 2022 la indicatorii „hrană și îngrijire medicală de bază” şi „locuinţă” (ambele pe locul 34), „siguranţa personală” (locul 35), „accesul la comunicaţii şi informaţii” (locul 36) şi „accesul la educaţie avansată” (locul 44). La polul opus, România a înregistrat punctaje slabe la „sănătate şi bunăstare” (locul 81), „apă şi salubritate” (locul 70) şi „acces la educaţia de bază” (locul 65). La nivel global, pe primele locuri sunt Norvegia (90,74 de puncte), Danemarca şi Finlanda, iar pe ultimele se află Ciad, Republica Centrafricană şi Sudanul de Sud.