Victoria republicanului Donald Trump la alegerile prezidenţiale americane, continuarea războiului din Orientul Mijlociu sau Jocurile Olimpice de la Paris se numără printre evenimentele care, potrivit unei
România, locul opt în UE la consumul de energie verde
Ţara noastră ocupă locul opt între statele membre ale Uniunii Europene (23,9%) după ponderea energiei obţinute din surse regenerabile în consumul final brut din 2013. Un eveniment de amploare menit să stârnească în rândul cetăţenilor interesul pentru folosirea resurselor alternative de energie are loc pe 28 martie - Ora Pământului.
România ocupă locul opt între statele membre ale Uniunii Europene (UE) după ponderea energiei obţinute din surse regenerabile în consumul final brut, în 2013, arată datele prezentate de Oficiul european de Statistică (Eurostat), citate de Agerpres. Cea mai mare pondere a energiei obţinute din surse regenerabile în consumul total în 2013 s-a înregistrat în Suedia (52,1%), Letonia (37,1%), Finlanda (36,8%), Austria (32,6%), Danemarca (27,2%), Portugalia (25,7%), Estonia (25,6%) şi România (23,9%), la polul opus situându-se Luxemburg (3,6%), Malta (3,8%), Olanda (4,5%) şi Marea Britanie (5,1%), în timp ce la nivelul UE procentul este de 15%. Trei dintre cele 28 de state membre ale UE şi-au îndeplinit obiectivele naţionale pentru anul 2020, respectiv: Bulgaria, Estonia şi Suedia. De asemenea, Lituania, România şi Italia sunt la mai puţin de 0,5 puncte procentuale de ţintele pentru 2020. La polul opus se află Marea Britanie (9,9 puncte procentuale de ţintele pentru 2020), Olanda (9,5 puncte procentuale), Franţa (8,8 puncte procentuale) şi Irlanda (8,2 puncte procentuale). Obiectivul UE este ca până în anul 2020 acest procentaj să ajungă la 20% la nivel european.
Surse regenerabile de energie sunt considerate, potrivit comunicatului Eurostat, cele solare, termale şi fotovoltaice, hidro, eoliene, geotermale şi biomasă.
Un eveniment de amploare menit să stârnească în rândul cetăţenilor interesul atât pentru folosirea resurselor alternative de energie cât şi grija pentru mediul înconjurător are loc la data de 28 martie. La cea de-a şaptea ediţie a Orei Pământului (Earth Hour), cea mai mare mişcare voluntară de mediu din toate timpurile, vor participa peste 7 mii de oraşe din mai mult de 162 de ţări. Concret, la acea dată, la ora locală 20:30 se va stinge lumina în toate oraşele participante, iar acţiunea din acest an este cu atât mai importantă cu cât „2015 este un moment de cotitură la nivel internaţional în ceea ce priveşte politicile şi angajamentele statelor din întreaga lume pentru a încetini încălzirea globală şi a atenua impactul schimbărilor climatice. În decembrie vor avea loc negocierile finale între statele membre ONU privind ţintele de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră - principalul factor ce determină creşterea temperaturilor şi alte probleme conexe de mediu“, după cum subliniază WWF România, într-un comunicat citat de Agerpres.
În acest an, mesajul şi îndemnul organizaţiei pentru comunitatea Earth Hour din România este „Dăruieşte naturii din energia ta“, autorităţile şi asociaţiile locale fiind provocate să organizeze, pe parcursul lunii martie, acţiuni de mediu care să culmineze pe 28 martie cu un cros de amploare, pe un traseu prestabilit - Crosul „Ora Pământului“, unde să se adune toţi cetăţenii preocupaţi de natură şi pasionaţii de alergare. (Oana Nistor)