Victoria republicanului Donald Trump la alegerile prezidenţiale americane, continuarea războiului din Orientul Mijlociu sau Jocurile Olimpice de la Paris se numără printre evenimentele care, potrivit unei
România, mai puţin expusă la criză
România a fost plasată pe locul 11, în rândul a 36 de ţări emergente la nivel mondial, din punct de vedere al expunerii la criza datoriilor din zona euro, dar este cel mai bine plasată între ţările europene aflate în treimea cea mai vulnerabilă a clasamentului.
La realizarea clasamentului, agenţia de evaluare Fitch Ratings a luat în considerare principalele canale de contagiune, respectiv comerţul, finanţarea externă, situaţia din sistemul financiar, inflaţia şi datoriile guvernamentale, şi a calculat un scor general pe ţară. Potrivit acestor indici, România are un risc ridicat numai în privinţa expunerii la băncile din zona euro, riscuri medii în cazul expunerii la exporturile în zona euro şi riscurile reduse în privinţa dependenţei de materii prime sau ponderii datoriilor guvernamentale în PIB. Pe locul al doilea în topul ţărilor cele mai expuse la criza datoriilor din zona euro se află Ungaria, unde datoria publică ridicată şi politicile financiare ale guvernului au subminat încrederea investitorilor şi au obligat autorităţile să înceapă negocieri cu FMI pentru un nou program de asistenţă. Celelalte ţări europene considerate de Fitch mai expuse decât România la criza din zona euro sunt Letonia, aflată pe locul 4, urmată, în ordine, de Ucraina, Turcia, Lituania, Polonia, Bulgaria şi Croaţia. Agenţia a precizat că cele mai rezistente state la criza din zona euro provind din Asia şi Orientul Mijlociu, iar singurele ţări din afara Europei plasate în prima treime a topului sunt Vietnam, aflată pe primul loc, Tunisia, pe 3, şi Maroc, pe poziţia 12. România, recomandată pentru investiţii În luna iulie, Fitch Ratings a îmbunătăţit ratingul României de la nivelul "BBÂ" la "BBB-", în categoria recomandată pentru investiţii, menţionând în raport că economia României a revenit la creştere, în timp ce tendinţa de scădere a deficitului bugetar s-a consolidat, iar guvernul a propus, pentru 2012, reducerea acestuia la 1,9% din PIB. Între statele cele mai vulnerabile la finanţarea externă, agenţiile internaţionale de rating au nominalizat Ucraina, Polonia şi Ungaria.