Victoria republicanului Donald Trump la alegerile prezidenţiale americane, continuarea războiului din Orientul Mijlociu sau Jocurile Olimpice de la Paris se numără printre evenimentele care, potrivit unei
România, penalizată pentru plăţile directe făcute cu întârziere
Comisia Europeană a decis să aplice o serie de penalităţi legate de rambursarea plăţilor lunare directe, efectuate de către statele membre ale Uniunii Europene, prin care se reduc cu 5,3 milioane de euro plăţile către România, ca urmare a întârzierii plăţilor aferente SAPS 2007 (subvenţiile din 2007) pentru perioada 16 octombrie 2008-31 martie 2009.
România a plătit până acum 8,6 milioane de euro din bugetul naţional pentru plăţile directe pe suprafaţă aferente anului 2007, bani care nu au mai fost decontaţi de Comisia Europeană din cauza depăşirii termenului limită de plată către fermieri români, stabilit la 30 iunie 2008. Referitor la acest aspect, Michael Mann, purtător de cuvânt al CE, a declarat că valoarea de 8,6 milioane de euro vizează, de asemenea, plăţile directe (SAPS, zahăr, energie), însă pentru anul financiar 2008. Cea mai mare parte a acestei sume nu a fost corectată încă. Autorităţile române sunt invitate să ofere Comisiei mai multe detalii legate de întârzierea plăţilor. România gestionează un număr mare de cereri de plată, circa 1,2 milioane, aproximativ cât gestionează toate statele UE, fără Polonia. În statele UE plăţile încep, în general, la 1 decembrie şi trebuie să se finalizeze la 30 iunie, în anul următor, conform regulamentelor europene. În acest an, România are şanse reale pentru începerea plăţilor la 1 decembrie, comparativ cu data de 25 martie, când a demarat plăţile pe suprafaţă aferente campaniei din 2008. Potrivit datelor APIA, fermierii care au beneficiat anul trecut de sprijin financiar nu vor fi afectaţi de aceste penalităţi, suma fiind suportată integral de la bugetul statului. APIA a plătit fermierilor în 2008 peste 464 de milioane de euro. Conform regulamentelor europene, statele membre trebuie să finalizeze plăţile la hectar, fără a primi penalizări din partea CE, până la 30 iunie. În cazul în care restanţele de plată depăşesc 4% din totalul subvenţiilor comunitare, se aplică o penalizare graduală, pentru fiecare lună de depăşire a termenului.