Victoria republicanului Donald Trump la alegerile prezidenţiale americane, continuarea războiului din Orientul Mijlociu sau Jocurile Olimpice de la Paris se numără printre evenimentele care, potrivit unei
România pierde un milion de oameni în fiecare deceniu
Impactul economic al deficitului de forţă de muncă, pentru anul 2022, prin pierderea de productivitate, este estimat la 4,4 miliarde euro sau 10% din creşterea PIB-ului nominal. Pierderile se vor dubla până în 2026, în lipsa unor măsuri imediate, arată o analiză prezentată de AmCham România. Printre cauzele lipsei de mână de lucru se află migrația, care are o rată de circa un milion de plecări în fiecare deceniu, și procentul ridicat al populației inactive.
Deficitul de forţă de muncă în România este în creștere și va ajunge la cel puțin 224.000 de persoane în 2026, față de nivelul estimat de 145.000 de persoane în 2022. Un calcul simplu arată că, la o productivitate medie a muncii de 30.000 de euro/persoană, lipsa din economie a 145.000 de lucrători înseamnă pentru România o pierdere de circa 4,4 miliarde de euro.
„145.000 (de persoane, deficit de forţă de muncă, n.r.) în nici un caz nu reflectă realitatea, pentru că presiunea este mult mai mare. (...) Deficitul de forţă de muncă este mare şi afectează capacitatea economiei naţionale de a creşte“, a afirmat Alex Milcev, membru al Consiliului Director al AmCham România, într-o conferinţă de presă.
El a prezentat datele unei analize privind impactul economic al deficitului de forţă de muncă în România, realizate pentru AmCham Romania de către PwC. Autorii studiului adaugă impactului prin pierderea de productivitate, calculat anterior, și unul de aproximativ 1,1 miliarde euro reprezentând pierderi la nivelul veniturilor fiscale către bugetul de stat, în 2022, care poate ajunge la 2,4 miliarde euro până în 2026.
Unul dintre factorii care au contribuit semnificativ la declinul forței de muncă este migrația. „În ultimul deceniu, între 2010 şi 2020, au dispărut 1 milion de oameni din România. Anticipăm că în următorii 10 ani, adică până în 2030, estimativ, o să mai dispară 1,1 milioane de locuitori. (…) Evident, cel mai mult ne doare dispariţia populaţiei în segmentul 15-64 de ani. Este segmentul cel mai productiv”, a afirmat Alex Milcev, potrivit Agerpres.
Reprezentantul AmCham România s-a referit și la populația inactivă, persoane care sunt în țară și ar putea munci și, din diverse motive, nu o fac.
„Suntem locul al doilea după Italia, ca procent de populaţie inactivă. Am ajuns la 400.000 de persoane, oameni care pot fi în piaţa muncii şi nu sunt. Evident, problema este cum îi reactivăm, măcar o parte din ei, pentru că e un bazin de resurse umane foarte, foarte valoros”, a arătat Milcev, opinând că este foarte îngrijorător faptul că doi din zece tineri sub 24 de ani sunt şomeri, adică cei care au ieşit din liceu, şcoli tehnice sau chiar facultate.
Un remediu rapid pentru această criză ar fi atragerea forţei de muncă din străinătate, din țările non-UE. Dar, potrivit lui Milcev, mai importantă ar fi activarea acelor oameni care nu sunt în câmpul muncii (şomeri, tineri şi pensionari). (C. Z.)