Victoria republicanului Donald Trump la alegerile prezidenţiale americane, continuarea războiului din Orientul Mijlociu sau Jocurile Olimpice de la Paris se numără printre evenimentele care, potrivit unei
România poate „exporta“ sănătate
"Turismul balnear şi turismul medical în general sunt o nişă pe care România nu trebuie să o rateze. Una dintre priorităţile strategice pentru 2013 o vor reprezenta investiţiile în infrastructură", a spus ministrul dezvoltării regionale.
Străinii interesaţi de tratament vin în România pentru tratament stomatologic şi, mai nou, pentru chirurgie plastică şi cardiacă, a declarat, ieri, ministrul sănătăţii, Vasile Cepoi, la o conferinţă privind turismul de sănătate. "Putem exporta servicii de stomatologie, şi deja am început să facem acest lucru, dar şi servicii de chirurgie plastică şi cardiacă", a spus ministrul. Vasile Cepoi a adăugat că instituţia pe care o conduce va certifica gradul de calitate a serviciilor balneare, urmând să dezvolte un sistem de management al calităţii. "Deşi avem peste 80 de staţiuni balneare, exportul de servicii balneare este extrem de redus faţă de potenţial", a afirmat Cepoi, care a subliniat că promovarea serviciilor medicale este slabă, iar condiţiile din hotelurile balneare nu sunt satisfăcătoare, în multe cazuri. O nişă pe care România nu trebuie să o rateze Ministrul dezvoltării regionale şi turismului Eduard Hellvig, prezent la conferinţă, a spus că instituţia pe care o reprezintă va promova turismul de sănătate, pe care îl consideră unul cu un foarte mare potenţial. "Turismul balnear şi turismul medical în general sunt o nişă pe care România nu trebuie să o rateze. Ca atare, una dintre priorităţile strategice pentru 2013 o vor reprezenta şi investiţiile în ceea ce înseamnă infrastructură", a precizat ministrul. Potrivit datelor statistice, România are un potenţial enorm în zona de turism balnear, fiind necesară o colaborare a autorităţilor cu patronatele şi industria de profil după exemplul Ungariei, care a investit foarte mult în zona de turism balnear. "Colegii din Ungaria au investit mult în zona de turism balnear, dar asta nu înseamnă că noi nu avem un potenţial mult mai mare, pentru că resursele noastre naturale nu pot fi comparate. Infrastructura existentă astăzi în România, chiar dacă este căzută, este extraordinar de mare şi, ca atare, o singură dezvoltare sau o strategie coerentă în infrastructura de turism balnear ar putea să ne aducă în câţiva ani pe poziţia de lider în ceea ce înseamnă turismul balnear. Resursele naturale care sunt astăzi în România la dispoziţie sunt extraordinare, trebuie doar să le utilizăm", a conchis ministrul dezvoltării. (Bogdan Cronţ)