Victoria republicanului Donald Trump la alegerile prezidenţiale americane, continuarea războiului din Orientul Mijlociu sau Jocurile Olimpice de la Paris se numără printre evenimentele care, potrivit unei
România poate produce, integral, necesarul de alimente
Industria alimentară din România are capacităţi de producţie care ar putea asigura, la acest moment, în întregime, necesarul de alimente al populaţiei, este concluzia unui studiu de specialitate. La nivelul anului 2018, ultimul pentru care datele sunt complete, în România erau aproximativ 190.000 de angajați în industria alimentară, din care cei mai mulți sunt concentrați în zona municipiului Bucureşti, urmând Prahova şi Ilfov.
Datele prezentate în studiul de specialitate realizat de o platformă specializată în oferirea de informaţii actualizate în timp real despre datele companiilor arată că, în intervalul 2014-2018, necesarul de consum din România ar fi putut fi acoperit în proporţie de 100% de capacităţile de procesare interne, pe când în cazul anului 2019 previziunile specialiştilor indică un grad de acoperire care se apropie de 100%.
Conform reprezentanţilor Termene.ro care a realizat studiul, cel mai important avantaj al industriei alimentare este existenţa materiei prime. „Dacă în comerţ vorbim de raportul preţ de achiziţie - preţ de vânzare marfă, în producţie, discuţia pleacă de la raportul materie primă - produs finit, pentru care exemplificăm cu o moară de făină. Materia primă - grâul 1,5 kg - asigură produsul finit - făina - 1 kg. Preţul de achiziţie al grâului este de 1,2-1,5 lei (până într-un leu/kg), iar preţul făinii la ieşirea din fabrică este de 2,5-3 lei. Rezultă aşadar că jumătate din preţul făinii este costul grâului din care este fabricată. Luând acest exemplu extrem de simplu şi aplicat la nivel macroeconomic, putem deduce că materia primă vândută în România are potenţialul de a asigura funcţionalitatea industriei alimentare“, apreciază Adrian Dragomir, CEO Termene.ro.
La capitolul angajaţilor din industria alimentară din România, 1 din 5 se află pe raza municipiului Bucureşti. „Probabil că, în contextul crizei cu care se confruntă în acest moment lumea, unii dintre cei mai esenţiali angajaţi din mediul privat sunt cei care activează în industria producţiei alimentare. (…) Principalele capacităţi de producţie de alimente ale României sunt grupate în jurul municipiului Bucureşti, unde există peste 17 mii de angajaţi în astfel de infrastructuri“, susţin specialiştii.
Organizaţia pentru Alimentaţie şi Agricultură a Naţiunilor Unite (FAO), Organizaţia Mondială a Comerţului (OMC) şi Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) au subliniat, recent, într-un comunicat de presă comun, că incertitudinea cu privire la disponibilitatea alimentelor poate provoca un val de restricţii la export şi ar putea genera o penurie pe piaţa mondială. Cu toate acestea, ministrul agriculturii şi dezvoltării rurale, Adrian Oros, a declarat, săptămâna trecută, că România şi Europa nu se află în situaţia de a se bloca sau de a intra în criză alimentară, iar coridoarele „verzi“ de transport al alimentelor şi inputurilor funcţionează.
(Cristina Zamfirescu)