Victoria republicanului Donald Trump la alegerile prezidenţiale americane, continuarea războiului din Orientul Mijlociu sau Jocurile Olimpice de la Paris se numără printre evenimentele care, potrivit unei
România poate redeveni grânarul Europei
"România are potenţialul de a deveni un jucător important pe piaţa producţiei de cereale din Europa, având capacitatea de a creşte de pe locul patru, pe locul al doilea, după Franţa", afirmă publicaţia britanică "The Economist".
Agricultura ar putea stimula creşterea economică modestă aşteptată pentru acest an, fiind posibil ca, în situaţia unor evoluţii meteo favorabile, să "împingă" PIB-ul (Produsul Intern Brut) cu 0,4-0,5 puncte procentuale, se arată într-un material publicat de publicaţia britanică de analiză financiară "The Economist". "Agricultura românească ar putea hrăni aproximativ 80 milioane de persoane, însă pentru acest lucru este nevoie de investiţii şi de implementarea unei reforme a terenului arabil, care să facă agricultura locală mai competitivă. Deşi este a şaptea ţară din UE în termeni de număr de locuitori şi a cincea în termeni de teren arabil, România înregistrează deficite la balanţa de produse alimentare, chiar şi în anii agricoli buni", notează jurnaliştii britanici. Problema este că marea majoritate a exploataţiilor agricole nu deţin utilaje agricole şi echipamente de irigaţii. De exemplu, în Franţa, o exploataţie medie este de 32 de ori mai bine echipată decât în România. În plus, terenurile agricole în România sunt "fărămiţate", iar agricultura de subzistenţă şi semi-subzistenţă reprezintă cea mai mare parte din sectorul agricol. A doua după Franţa Un factor important care a limitat apetitul investitorilor străini îl reprezintă întârzierile înregistrate în unirea loturilor mici în suprafeţe mai mari, mai potrivite pentru o exploatare eficientă, şi atragerea de fonduri europene, subliniază analiza publicată de revista financiară "The Economist". Reforma terenurilor şi investiţiile ar ajuta România să crească gradul de absorbţie a fondurilor comunitare într-un moment în care au fost absorbite doar 25% din fondurile comunitare alocate pentru perioada 2007-2013. "Anul trecut, România a recoltat nouă milioane tone de grâu, ceea ce o plasează pe locul 10 în lume. România are însă potenţialul de a deveni un jucător important pe piaţa producţiei de cereale din Europa, având capacitatea de a creşte de pe locul patru, pe locul al doilea, după Franţa", conchid jurnaliştii britanici.