Directorul general al Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorului (ANPC), Paul Anghel, recomandă cumpărătorilor să fie foarte atenţi la preţuri în perioada reducerilor de iarnă şi să se informeze
„România policentrică 2035”: o strategie de dezvoltare teritorială
Guvernul va propune o abordare integrată pentru dezvoltarea a trei zone: Valea Jiului, Roșia Montană și zona Moldovei. „Lucrăm la finalizarea unei strategii de dezvoltare teritorială a României. Suntem în măsură să punem pe masă această strategie care se numeşte «România policentrică 2035», pe care ne-am dori-o un cadru general de dezvoltare regională”, a declarat premierul Dacian Cioloș,
la deschiderea Forumului Administrației Publice Locale.
În cadrul Forumului Administraţiei Publice, care se desfăşoară timp de două zile la Bucureşti, în organizarea Ministerului Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, factorii decidenţi din administraţia centrală şi locală au discutat despre oportunităţile existente în special la nivel local pentru derularea unor proiecte de investiţii durabile.
Totodată, pe agenda forumului sunt, potrivit unui comunicat al Ministerului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, aspecte ce vizează finanţările prin fonduri europene şi de la bugetul de stat pentru dezvoltare locală şi regională, dar şi chestiuni legate de cadastru, amenajarea teritoriului, urbanism şi dezvoltare durabilă.
Premierul Dacian Cioloş, prezent ieri la deschiderea dezbaterilor, a subliniat că în prezent Executivul lucrează la finalizarea unei strategii de dezvoltare teritorială a României – „România policentrică 2035”, „pe care ne-am dori-o un cadru general de dezvoltare regională” şi care să „asigure un echilibru între rural şi urban”, potrivit tvr.ro.
În acelaşi timp, pledând pentru o mai mare transparentizare în administraţie, primul-ministru a susţinut că în momentul în care cetăţenii vor şti pe ce se cheltuiesc banii, aceştia vor contribui în mod proactiv şi vor avea mai multă încredere în derularea proiectelor de dezvoltare, atât din fonduri naţionale cât şi din fonduri europene.
În toamna acestui an, Guvernul va veni cu o propunere de abordare integrată pentru dezvoltarea Văii Jiului, a localităţii Roşia Montană şi a zonei Moldovei pe modelul proiectului de dezvoltare integrată teritorială ce se derulează în Delta Dunării. „Vrem să venim nu doar cu reguli şi cu constrângeri, dar şi cu proiecte de dezvoltare acolo. Pentru aceste trei areale — Valea Jiului, zona Moldovei, Roşia Montană — intenţia noastră este ca până la sfârşitul mandatului să vă propunem abordări integrate de dezvoltare teritorială, care să pună împreună atât fonduri europene, cât şi resurse de la bugetul de stat pentru a vă putea finanţa proiectele. Şi sperăm ca, pornind de la aceste exemple, în anii următori să se poată merge pe o astfel de abordare integrată şi în alte regiuni ale ţării”, le-a spus premierul Cioloş participanţilor la Forumul Administraţiei Publice Locale.
Tot luni, vicepremierul Vasile Dîncu i-a îndemnat pe primarii prezenţi la Forum să se implice, prin propuneri, într-un proiect de simplificare administrativă, care ar urma să fie lansat în luna septembrie. „Vă provoc să lansăm un proiect de 100 de măsuri de simplificare administrativă în ceea ce priveşte administraţia locală”, a spus ministrul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, citat de Agerpres.
Vasile Dîncu a mai menţionat că în cadrul forumului vor fi lansate proiecte de legi şi proiecte de ordonanţă, precizând totodată că majoritatea cererilor preşedintelui Asociaţiei Comunelor din România, Emil Drăghici, legate de statutul primarului, competenţele acestuia şi incompatibilităţi, sunt rezolvabile.
Dîncu a avansat ideea unor centre de dezvoltare zonale. El a admis, de asemenea, că există un deficit de expertiză, precum şi un deficit de personal în administraţia locală.