Ordonanța adoptată de Guvern la 30 decembrie 2024 include și măsuri care privesc agricultura și industria agroalimentară. Printre acestea se numără: eliminarea facilităților fiscale pentru angajații din cele
România, printre ţările UE cu insuficienţi medici
Speranţa de viaţă a crescut semnificativ în UE, la peste 79 de ani, însă aceasta se situează sub limita de 75 de ani în ţările est-europene. Acelaşi raport subliniază că numărul de medici este insuficient raportat la numărul de locuitori în special în ţări precum România, Marea Britanie, Slovenia, Polonia şi Irlanda.
În raportul anual privind sănătatea în Europa publicat de Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE) se subliniază un fapt îmbucurător, acela că europenii trăiesc mai mult decât în anii â90, speranţa de viaţă crescând la peste 79 de ani. Dacă în 1990 speranţa de viaţă în cele 28 de state membre UE era, în medie, de 74,1 ani, aceasta a crescut la 79,2 ani în anul 2012, creşterea fiind explicată „în principal prin reducerea semnificativă a mortalităţii cauzate de boli cardiovasculare, în special la persoane cu vârsta între 50 şi 65 ani“.
Cel mai mult trăiesc spaniolii (care au o speranţă de viaţă de 82,5 ani), italienii (82,4 ani) şi francezii (82,1 ani), la polul opus situându-se locuitorii din estul Europei şi cei din ţările baltice. Potrivit OCDE, speranţa de viaţă este sub 75 de ani în România, Bulgaria, Letonia sau Lituania, progrese majore înregistrând însă Estonia şi Cehia, unde speranţa de viaţă a crescut cu 7, respectiv 6,6 ani.
Bolile cardiovasculare (între care infarctul şi accidentul vascular-cerebral) rămân cauza principală a mortalităţii în Europa, acestea reprezentând 40% din cauzele de deces în 2011, urmate de cancer (24% din decese). De precizat faptul că nivelul mortalităţii cauzate de cancer a rămas stabil sau a crescut în ţările baltice şi în mai multe ţări din Europa Centrală şi de Est, precum Bulgaria, România, Croaţia şi Macedonia.
Deşi speranţa de viaţă a britanicilor se încadrează în media UE, lideri ai unor asociaţii ale medicilor britanici atrag atenţia că deficitul în domeniu pune vieţile în pericol şi exercită o „presiune incredibilă asupra serviciilor“.
Raportul OCDE dezvăluie că Marea Britanie are mai puţini medici raportat la numărul de locuitori decât orice altă ţară din UE, cu excepţia Sloveniei, României, Poloniei şi a Irlandei. Cu doar 2,8 medici la 1.000 de locuitori, menţionează documentul, Marea Britanie se află sub media europeană de 3,4 şi sub nivelul altor ţări mari din UE, cum sunt Franţa, Germania, Spania şi Italia. „The Telegraph“ precizează că dezechilibrele se menţin în ciuda eforturilor depuse de Marea Britanie în ultimii ani pentru a recruta mai mulţi medici, printre care şi numeroşi medici români.
Experţii atrag atenţia asupra „deficitului acut“ de doctori în departamentele de medicină generală şi de accidente şi urgenţe.
Raportul OCDE arată că Grecia are cea mai mare proporţie de medici, cu 6,2 medici practicieni la 1.000 de locuitori, urmată de Austria cu 4,9 la mie, Germania 4 medici la mie, în timp ce Italia are 3,9 la mie, Spania 3,8, iar Franţa 3,3 medici la 1.000 de locuitori, în timp ce Polonia are cel mai mic număr de medici, cu 2,2 medici la 1.000 de locuitori. În 2012, România şi Slovacia aveau fiecare 2,5 doctori la 1.000 de locuitori. (Oana Nistor)