Victoria republicanului Donald Trump la alegerile prezidenţiale americane, continuarea războiului din Orientul Mijlociu sau Jocurile Olimpice de la Paris se numără printre evenimentele care, potrivit unei
România reia exportul de porci vii
Dacă până nu demult ţara noastră putea exporta în ţările Uniunii Europene doar carne şi produse din carne de porc, în cel mult două săptămâni fermierii români vor relua exportul de porci vii. O decizie în acest sens a fost adoptată în unanimitate în Comitetul Permanent Veterinar al Comisiei Europene, fără a fi cerute garanţii suplimentare.
România va putea exporta porci vii în Uniunea Europeană începând cu luna octombrie a acestui an, trecerea ţării în anexa I a Deciziei europene fiind votată miercuri în unanimitate în Comitetul Permanent Veterinar al Comisiei Europene, fără a fi cerute garanţii suplimentare, a declarat, joi, ministrul Agriculturii, Achim Irimescu.
Potrivit Agerpres, ţara noastră va relua exportul cu porci vii din momentul publicării deciziei în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, respectiv în cel mult 15 zile de la aprobare. `Obţinerea acestui acord din partea Comisiei Europene permite României după o perioadă istorică recâştigarea dreptului de a face export cu porci vii şi cu carne de porc, nu doar în spaţiul comunitar ci şi în ţări terţe. Eforturile comune ale Reprezentanţei României la Bruxelles şi cele ale Ministerului Agriculturii şi ANSVSA (Autoritatea Naţională Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor - n.r.) au dat în sfârşit roade. Decizia se va aplica din momentul publicării în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, respectiv în cel mult 15 zile de la aprobare. Deblocarea exportului de porci vii în spaţiul comunitar prin trecerea ţării în anexa I a Deciziei europene va oferi producătorilor români posibilitatea de a intra şi pe alte pieţe din afara Uniunii Europene”, a subliniat Irimescu.
Livrările de carne şi produse procesate din carne de porc provenind de la firme româneşti au fost interzise pe piaţa Uniunii Europene din anul 2003, întrucât România folosea vaccinarea porcilor pentru eradicarea pestei porcine clasice.
În anul 2007, Comisia Europeană a decis să prelungească, până la 31 decembrie 2009, interdicţia impusă firmelor româneşti privind livrările de carne de porc, considerând că pesta porcină nu este încă ţinută sub control. În decembrie 2009, Comitetul Permanent pentru Lanţul Alimentar şi Sănătate Animală a aprobat includerea României în anexa III a Deciziei 2008/855, ceea ce permitea unităţilor de procesare a cărnii de porc din România să iasă pe piaţa comunitară cu produse din carne provenită din zonele europene oficial libere de pesta porcină clasică.
Ulterior, România a solicitat Comisiei Europene, la cererea producătorilor români, includerea în anexa II a Deciziei 2008/855. Obţinerea acestei decizii a permis şi comerţul cu carne şi produse din carne de porc produse în România, deschizând producătorilor români perspective favorabile pentru a-şi comercializa produsele pe piaţa europeană.
Includerea României în anexa II a Deciziei 2008/855 a fost esenţială, deoarece astfel s-a putut solicita ulterior înscrierea în anexa I a Directivei, ceea ce a permis liberalizarea totală, inclusiv posibilitatea comercializării porcinelor vii pe piaţa europeană.
Cu toate că industria cărnii de porc are suficient potenţial pentru export, 50% din consumul anual în România este asigurat din importuri şi se ridică la 11 milioane anual. Potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică, ţara noastră avea la finele lunii mai a acestui an aproximativ 4,66 milioane de porci, în scădere cu 1,8% faţă de aceeaşi dată a anului trecut.Comparativ cu perioada anterioară anului 1989, producţia este, totuşi, mai slabă. Înainte de 1989, în România erau crescuţi aproape 15 milioane de porci.