Necesitatea înfiinţării la nivel naţional a unei structuri specializate în intervenţii în situaţii de criză epidemiologică, microciparea animalelor din ferme şi modificarea legislaţiei, astfel încât să
România salută noul pas către aderare al Republicii Moldova
Ministrul afacerilor externe, Luminiţa Odobescu, a salutat începerea marți, la Luxemburg, a negocierilor de aderare la UE ale Ucrainei şi Republicii Moldova şi a reiterat că viitorul celor două state este în Uniunea Europeană.
„România este alături de Ucraina şi de Republica Moldova, în ceea ce priveşte eforturile lor de a înainta cu negocierile pentru aderarea la Uniunea Europeană”, a transmis Odobescu pe reţeaua de socializare X. Deschiderea oficială a discuțiilor a avut loc în cadrul primelor conferinţe interguvernamentale UE - Ucraina şi UE - Republica Moldova, la care a participat și șefa diplomației române.
Conferinţele vor fi urmate de analize ale legislaţiilor celor două ţări pentru verificarea compatibilității cu cea a UE. Această etapă, cunoscută sub numele de „screening”, durează în mod normal între unul şi doi ani. În cazul celor două state, lucrurile vor merge mai repede, deoarece „avem deja o idee destul de clară” asupra situaţiei, a explicat o sursă diplomatică pentru AFP. Cu toate acestea, vor trece săptămâni, chiar luni până când diferitele capitole de negociere vor fi efectiv deschise.
Preşedinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a adus mulţumiri liderilor europeni pentru sprijinul acordat în acest proces. Potrivit Biroului pentru Integrare Europeană din țara vecină, autorităţile de la Chişinău își propun să asigure pregătirea Republicii Moldova pentru aderare la orizontul anului 2030.
În același context, preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a avertizat Ucraina şi Republica Moldova că drumul va fi unul „dificil”, iar negocierile „vizează pregătirea candidaţilor pentru responsabilităţile aderării”, motiv pentru care nu vor exista „scurtături”. (C. Z.)