Necesitatea înfiinţării la nivel naţional a unei structuri specializate în intervenţii în situaţii de criză epidemiologică, microciparea animalelor din ferme şi modificarea legislaţiei, astfel încât să
România se apropie de media UE la rata de absorbție
România a atras, până la 1 noiembrie 2019, suma de 9,99 miliarde de euro fonduri europene nerambursabile, ceea ce reprezintă 32,34% din alocarea totală pentru perioada de programare 2014-2020, nu cu mult sub rata medie de absorbţie a banilor europeni la nivelul Uniunii Europene, care se situează la 35%.
Cu toate că fostul ministru al fondurilor europene spera la o absorbţie a fondurilor de 36%-38%, în condiţiile în care procentul ajunsese până la mijlocul lunii august la peste 31, iată că ţara noastră nu a reușit să ajungă la media UE nici în 2019.
Pe de altă parte, potrivit ministrului Ioan Marcel Boloş, România va trebui să absoarbă în 2020 minimum 2,193 miliarde de euro pentru a evita riscul de dezangajare. Dezangajarea reprezintă „pierderea” (imposibilitatea utilizării) sumelor alocate anual, care nu sunt acoperite de prefinanțare sau de o cerere de plată a statului membru către Comisia Europeană, pe o perioadă definită, se arată pe site-ul Ministerului Fondurilor Europene (MFE).
„România nu a pierdut fonduri europene în 2019, în ultimele două luni fiind eliminat riscul dezangajării ce părea iminent. Sumele prevăzute pentru anul care se încheie au fost utilizate integral pentru proiecte finanţate prin intermediul Programelor Operaţionale 2014-2020”, a declarat Boloş, citat de Agerpres.
Conform datelor MFE, 27,4 miliarde de euro reprezintă alocarea totală pentru cele şapte programe operaţionale finanţate prin Politica de Coeziune, în cadrul obiectivului Investiţii, Creştere şi Ocupare, precum şi prin FEAD (Fondul European pentru Ajutorarea Persoanelor cele mai Defavorizate), din care 23 de miliarde de euro reprezintă contribuţia UE.
Potrivit MFE, până la 1 noiembrie 2019, au fost semnate cu beneficiarii 7.384 de contracte de finanţare, în valoare totală de aproape 27,5 miliarde de euro, din care 21,8 miliarde de euro contribuţie UE, reprezentând 95% din alocarea totală aferentă acestor programe operaţionale.
Suma totală primită de la Comisia Europeană (prefinanţări şi rambursări) s-a ridicat la 10,2 miliarde de euro, reprezentând aproape 32% din alocarea UE pentru România de aproape 31 miliarde de euro (din care 23 de miliarde de euro prin Politica de Coeziune şi care sunt gestionaţi de MFE).
În 2019, ministerul de resort a avut în vedere şi negocierile pentru sumele pe care le va primi România în următoarea perioadă de programare 2021-2027 și care au dus la o majorare cu 8% a alocării pentru Politica de Coeziune.
Totodată, MFE își propune simplificarea implementării proiectelor ce vor fi finanţate din fonduri europene în exerciţiul financiar viitor, după ce va identifica unde au fost blocajele şi din ce motiv au apărut, urmând să vină cu măsuri adecvate.