„Un tânăr care rămâne un an de zile şomer are şanse din ce în ce mai mici de a-şi găsi un loc de muncă, pentru că îşi pierde o parte chiar şi din pregătirea teoretică pe care a acumulat-o“, a spus ministrul muncii, Mariana Câmpeanu.
Piaţa forţei de muncă din România se confruntă cu o lipsă tot mai mare de personal calificat şi supercalificat. „Piaţa forţei de muncă din România a început să fie asemănătoare celei din Uniunea Europenă, deci avem tot mai puţină forţă de muncă calificată. Persoanele calificate şi supercalificate au plecat să muncească în alte state, unde sunt mai bine remunerate. Noi îi pregătim foarte bine şi, după aceea, îşi găsesc un loc de muncă în alte ţări, unde li se oferă o leafă mai mare“, a afirmat Mariana Câmpeanu.
În acest context, ministrul muncii a subliniat că trebuie acordată o atenţie deosebită încadrării în muncă a tinerilor „încă din prima zi după terminarea şcolii“.
Referindu-se la prevederile existente în legislaţia actuală, ministrul muncii a amintit faptul că tinerii care au terminat o formă de învăţământ şi nu au un loc de muncă pot obţine, pentru şase luni, o indemnizaţie de şomaj de 250 de lei, aceasta putând fi acordată şi absolvenţilor de liceu care nu au promovat examenul de bacalaureat. Potrivit legii, absolvenţii au 60 de zile să se înregistreze la agenţia de ocupare din judeţul în care locuiesc, pentru a putea beneficia de această indemnizaţie, dar şi de unele măsuri active, precum servicii de mediere şi consiliere. Potrivit Agenţiei Naţionale de Ocupare a Forţei de Muncă (ANOFM), de la începutul acestui an, s-au înregistrat ca şomeri 8.973 de absolvenţi.
Ministrul Mariana Câmpeanu a mai spus că la nivel european s-a adoptat „Garanţia pentru tineri“, program care obligă autorităţile din statele membre să ia măsuri pentru orice tânăr care în patru luni de la absolvire nu reuşeşte să găsească un loc de muncă, o formă de a-şi continua studiile sau un program de formare profesională.
De asemenea, Ministerul Muncii pregăteşte două proiecte cu fonduri europene dedicate tinerilor absolvenţi, fiecare în valoare de câte cinci milioane de euro. „Fiind înregistraţi în baza de date a ANOFM, tinerii beneficiază de servicii de mediere în vederea ocupării locurilor de muncă vacante, precum şi de servicii de consiliere, inclusiv pentru prezentarea la interviu“, a precizat Mariana Câmpeanu. Pe lângă indemnizaţiile de şomaj acordate tinerilor care nu au reuşit să se încadreze în muncă după terminarea unei forme de învăţământ, legislaţia prevede subvenţii pentru angajatori, timp de 12 sau 18 luni, în valoare de 500 de lei pe lună pentru angajarea tinerilor cu un nivel de pregătire primar şi gimnazial, 600 de lei pentru liceu şi nivel postliceal şi 750 lei pentru nivelul universitar. De asemenea, pot fi acordate absolvenţilor prime de încadrare, pentru completarea veniturilor, dacă îşi găsesc un loc de muncă şi se încadrează în perioada în care primesc indemnizaţie de şomaj. În acest caz, venitul de completare este de 30% din indemnizaţia de şomaj.