Necesitatea înfiinţării la nivel naţional a unei structuri specializate în intervenţii în situaţii de criză epidemiologică, microciparea animalelor din ferme şi modificarea legislaţiei, astfel încât să
România, singura ţară care primeşte fonduri pentru panificaţie
▲ România este singura ţară din Uniunea Europeană care beneficiază de fonduri europene pentru sectorul de panificaţie ▲ Contribuţia europeană reprezintă 80% din valoarea proiectului, restul banilor urmând să fie asiguraţi de la bugetul de stat ▲ Sectorul românesc de panificaţie necesită, în momentul de faţă, investiţii de 500 de milioane de euro ▲
Unităţile din industria de panificaţie vor beneficia, în 2008, de fonduri europene pentru investiţii, în baza unei scheme de ajutor financiar, în valoare de 118 milioane de euro, a declarat preşedintele Patronatului din Industria de Morărit şi Panificaţie - Rompan, Aurel Popescu. „România este singura ţară din Uniunea Europeană care beneficiază de fonduri de investiţii pentru acest sector, după doi ani de intervenţii şi solicitări făcute de Rompan la forurile europene, în condiţiile în care nici o măsură din Programul Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR) nu s-a adresat sectorului“, a precizat Popescu. Prin schema de ajutoare de stat destinate IMM-urilor cu mai puţin de 250 de angajaţi sunt disponibile 118 milioane de euro pentru toate unităţile cu mai puţin de 250 de angajaţi care prelucreaza secundar cereale, pentru cele din sectorul de panificaţie, paste făinoase, patiserie, produse zaharoase, produse din lapte, produse din cereale pentru mic dejun, pentru sectorul biodiesel, dar şi pentru alte produse necuprinse în măsura 123, „Creşterea valorii adăugate a produselor agricole şi forestiere“, din PNDR. „În prezent, la nivelul patronatului nostru, avem pregătite 50 de proiecte care vor fi depuse în luna aprilie, în condiţiile în care a fost lansată deja la 1 aprilie prima sesiune de depunere pe această schemă de ajutor“, a spus Aurel Popescu. Acesta a precizat că majoritatea proiectelor au valori cuprinse între 300.000 şi 500.000 de euro, şi doar câteva sunt la maximul plafonului de finanţare de două milioane de euro. 80% - fonduri europene, 20% - bani din bugetul naţional Proiectele sunt finanţate în proporţie de 80% din fondurile europene, iar restul, din bugetul de stat. „Din păcate, unităţile mari, cu peste 250 de angajaţi, din industria de panificaţie, nu pot beneficia de aceste fonduri, deşi circa 20-25 dintre societăţile membre Rompan ar avea nevoie de investiţii pentru dezvoltare“, a adăugat Popescu. Singura diferenţă pe această schemă de ajutor faţă de măsura 123 din PNDR este finanţarea proprie a consultanţei proiectului, între 3-5%, de către operatorii economici, pentru că aceasta nu este considerată cheltuială eligibilă. În cadrul ajutorului pot fi finanţate construcţii de spaţii de producţie, căi de acces şi utilităţi, achiziţii de utilaje şi de transport materie primă şi produse finite, implementarea sistemului calităţii HCCP, pregătirea forţei de muncă. Preşedintele Rompan a afirmat că această schemă de ajutor este disponibilă doar pentru 2008, dar este convins că, în urma analizării regulamentului european, în perioada aprilie-august 2008, când expiră actualul regulament, acest ajutor va fi disponibil până în 2013. Panificaţia românească necesită 500 de milioane de euro „Rompan va ajuta Ministerul Agriculturii să tipărească Ghidul solicitantului pentru acest sprijin care, la ora actuală, este finalizat“, a mai spus Aurel Popescu. Unităţile din industria de panificaţie afiliate Rompan au nevoie de investiţii de peste 500 milioane de euro pentru modernizarea şi implementarea sistemelor de calitate. Piaţa românească de panificaţie depăşeşte în prezent un miliard de euro, valoare corespunzătoare unei producţii de circa 2,3 milioane de tone de pâine. Cu toate că România dispune de o capacitate de producţie de 2,5 ori mai mare decât necesarul de consum, este de aşteptat ca în următorii ani să pătrundă foarte mult capital străin pe piaţa locală. Pe această piaţă extrem de fragmentată cotele principalilor jucători din morărit şi panificaţie variază între 4 şi 6%, în timp ce piaţa neagră reprezintă circa 40% din total. Din cei aproximativ 5.000 de agenţi economici care activează în sectorul de morărit şi panificaţie, circa 280 sunt afiliaţi la Rompan, fiind şi cei mai importanţi fabricanţi din domeniu. Firmele asociate Rompan asigură, la nivel naţional, peste 65% din producţia de pâine şi produse făinoase şi în jur de 40-45% din cea de panificaţie. Principalii competitori sunt Vel Pitar, Loulis, Boromir Ind Râmnicu Vâlcea, Dobrogea Grup, Racova Com Agro Pan Vaslui, Pangram Reşiţa sau Pan Group Craiova.