Necesitatea înfiinţării la nivel naţional a unei structuri specializate în intervenţii în situaţii de criză epidemiologică, microciparea animalelor din ferme şi modificarea legislaţiei, astfel încât să
România solicită prelungirea embargoului privind cerealele ucrainene
Miniştrii agriculturii din România, Polonia, Bulgaria, Ungaria şi Slovacia, care s-au întâlnit miercuri la Varșovia, au semnat o declarație comună prin care solicită Comisiei Europene prelungirea măsurilor UE asupra importurilor de grâu, porumb, rapiţă şi seminţe de floarea-soarelui originare din Ucraina și posibilitatea extinderii listei de produse restricționate, cel puţin până la finalul acestui an, a anunţat ministrul agriculturii, Florin Barbu. Poziția comună va fi prezentată în următorul Consiliu AgriFish.
„Este evident pentru noi toţi că suntem uniţi în a sprijini pe mai departe Ucraina pentru a rezista în faţa războiului absurd declanşat de Rusia. (…) În acelaşi timp, suntem hotărâţi să-i sprijinim pe fermierii noştri să îşi valorifice corect producţia şi rezultatele muncii lor pentru a ne asigura tuturor securitatea alimentară”, a declarat Florin Barbu, potrivit Agerpres.
Pentru a ajuta Ucraina după invazia din februarie anul trecut, UE a suspendat taxele vamale asupra importurilor ucrainene. Măsura a distorsionat piața cerealelor, iar la presiunea statelor celor mai afectate de măsură (România, Polonia, Bulgaria, Ungaria şi Slovacia), UE a permis în mai celor cinci ţări să oprească importurile ucrainene, cu acceptarea tranzitului spre alte pieţe de export. Embargoul a fost în vigoare, iniţial, până la 5 iunie, însă a fost prelungit până la 15 septembrie.
Pe de altă parte, Rusia s-a retras marţi din acordul ce permitea exportul cerealelor din Ucraina pe Marea Neagră, iar acest lucru provoacă îngrijorări suplimentare în cele cinci state care se așteaptă ca, pe teritoriul lor, să crească fluxul de cereale şi blocajele pe rutele de tranzit. (C.Z.)