Necesitatea înfiinţării la nivel naţional a unei structuri specializate în intervenţii în situaţii de criză epidemiologică, microciparea animalelor din ferme şi modificarea legislaţiei, astfel încât să
România, somată să respecte cerinţele de mediu
Reprezentanţii Coaliţiei ONG Natura 2000 România au susţinut că ţara noastră riscă să fie dată în judecată la Curtea Europeană de Justiţie (CEJ) şi să plătească amenzi costisitoare, dacă, până în septembrie, nu arată Comisiei Europene că a îmbunătăţit reţeaua de situri Natura 2000. „România a primit deja a doua notificare privind declanşarea procedurii de infringement privind reţeaua de situri Natura 2000, ceea ce reprezintă ultima etapă în care autorităţile române mai pot face ceva înainte de declanşarea procesului la CEJ“, a declarat Erika Stanciu, membru în Consiliul Reprezentantiv al Coaliţiei ONG Natura 2000 România, citată de NewsIn.
Ea a adăugat că prima scrisoare a fost trimisă României în iunie 2008, iar în interval de un an nu a fost realizat nici un progres notabil în îmbunătăţirea reţelei, aşa cum a solicitat Comisia Europeană, după cum reiese din scrisoarea primită de la un oficial din Ministerul Mediului. Erika Stanciu a adăugat că, din 130 de arii speciale protejate avifaunistice, autorităţile au aprobat doar 109, reducând totodată şi din suprafeţele propuse, iar la arii de interes comunitar (SCI), acestea au aprobat 273. În total, ariile protejate însumează 4,26 milioane de hectare, respectiv 17,87% din suprafaţa terestră a ţării.