Necesitatea înfiinţării la nivel naţional a unei structuri specializate în intervenţii în situaţii de criză epidemiologică, microciparea animalelor din ferme şi modificarea legislaţiei, astfel încât să
România trebuie să ajungă la cel puţin 6 milioane de contribuabili
Reducerea contribuţiilor de asigurări sociale cu cinci puncte procentuale la angajatori nu este suficientă pentru a rezolva problema structurală privind diferenţa mare dintre numărul redus de contribuabili şi cel de beneficiari, apreciază guvernatorul Băncii Naţionale a României, domnul Mugur Isărescu. În opinia acestuia, pentru a avea efecte pozitive, măsura trebuie dublată de crearea locurilor de muncă.
Reducerea contribuţiilor de asigurări sociale (CAS) cu cinci puncte procentuale se va aplica la angajatori începând cu 1 octombrie 2014, însă guvernatorul BNR, domnul Mugur Isărescu, apreciază că acest lucru nu este suficient. „Singură, reducerea CAS nu este o soluţie, pentru că îţi creează alte probleme. Ieşirea dintr-un cerc vicios este o treabă grea. Îţi trebuie un program. Trebuie să creezi locuri de muncă, dar poţi să faci aşa? Spui vreau locuri de muncă, dar uite că nu apar“, a declarat domnul Isărescu, citat de Agerpres. Guvernatorul BNR a arătat că în cazul în care raportezi munca salarială la faptul că plătitorii de impozite sunt puţini, atunci constaţi că plătitorii de taxe şi impozite ajung la 50-60% din impozitare, din costul forţei de muncă, „ceea ce e foarte mult“. „Soluţia pentru România e să ajungi la cel puţin 6 milioane de contribuabili, altfel cercul vicios este aici, nu ai cum să îl rezolvi financiar, nici pe termen scurt, nici mediu şi nici pe termen lung“, a adăugat Isărescu. Soluţia, în opinia şefului BNR, nu este reprezentată de înlocuirea unei taxe cu o alta, ci de implementarea unui program de creare de locuri de muncă, mai ales în mediul rural, unde este vizibilă subangajarea forţei de muncă. „Am discutat acest lucru şi în comitetul de trecere la euro. Chiar eu am solicitat specialiştilor băncii, dacă pot să imagineze scenarii de ieşire din acest cerc vicios. Financiar este o ecuaţie imposibilă: cum să asiguri «a la long» (n.r. - pe termen lung) contribuţii, viabilitate şi evitarea evaziunii şi, pe de altă parte, o mulţumire «a la long» a pensionarilor. Şi vedeţi că aproape nimeni nu e mulţumit“, a subliniat Isărescu. Un program de ieşire din acest cerc vicios ar presupune adoptarea unor reforme structurale foarte clare.
Consiliul de Administraţie al BNR a decis, marţi, menţinerea dobânzii de politică monetară la nivelul de 3,5% pe an şi reducerea ratei rezervei minime obligatorii aplicabile pasivelor în valută ale instituţiilor de credit la nivelul de 16%, de la 18%, începând cu perioada de aplicare 24 iulie - 23 august 2014. CA al BNR a hotărât, de asemenea, menţinerea ratei rezervelor minime obligatorii pentru pasivele în lei la nivelul de 12%. (Oana Nistor)