Victoria republicanului Donald Trump la alegerile prezidenţiale americane, continuarea războiului din Orientul Mijlociu sau Jocurile Olimpice de la Paris se numără printre evenimentele care, potrivit unei
România trebuie să îşi reducă deficitul bugetar până în 2012
Comisia Europeană a concluzionat luni că România a luat măsuri eficiente pentru corectarea deficitului bugetar şi, având în vedere că recesiunea economică din 2009 a fost mai puternică decât s-a previzionat iniţial, Bruxellesul propune extinderea cu un an a termenului limită pentru aducerea deficitului sub pragul de 3% din PIB, până în 2012.
„România a făcut eforturi serioase pentru a limita deteriorarea deficitului bugetar şi pentru a menţine stabilitatea macroeconomică în ultimul an. Înrăutăţirea situaţiei economice de când au fost făcute recomandările iniţiale justifică extinderea termenului limită cu un an. Dar efortul de consolidare trebuie să continue - conform condiţiilor ataşate programului de asistenţă financiară multilaterală - pentru a asigura corectarea deficitului până în 2012“, a declarat comisarul european pentru Afaceri economice şi monetare, Joaquín Almunia, într-un comunicat de presă. În iulie 2009, Consiliul a aprobat o propunere a Comisiei de începere a procedurii de deficit excesiv (PDE) pentru România, pe baza unui deficit de peste 3% din PIB în 2008 şi a recomandat corectarea deficitului sub 3% până cel târziu în 2011. Decizia Consiliului a stabilit ca termen limită data de 7 ianuarie 2010 pentru luarea de măsuri efective. România a redus cheltuielile cu salariile în sectorul public şi a diminuat cheltuielile publice pe bunuri şi servicii în 2009, apreciază Comisia. Bugetul pe 2010 include, de asemenea, un pachet de măsuri privind reducerea cheltuielilor cu aproximativ 2% din PIB şi mărirea veniturilor cu circa 0,5% din PIB. În plus, o lege a responsabilităţii fiscale care introduce un cadru fiscal obligatoriu pe termen mediu a fost trimisă Parlamentului pentru adoptare.