Victoria republicanului Donald Trump la alegerile prezidenţiale americane, continuarea războiului din Orientul Mijlociu sau Jocurile Olimpice de la Paris se numără printre evenimentele care, potrivit unei
România va avea cele mai mari proiecte de energie regenerabilă
Poate că România nu este lider în îndeplinirea ţintelor Uniunii Europene privind consumul de energie regenerabilă, însă se poate mândri cu două dintre cele mai importante iniţiative în acest sens, relevă un comentariu al agenţiei chineze Xinhua.
România are cea mai mare fermă eoliană în construcţie din Europa şi cea mai mare fabrică pentru producţia de bioetanol din sud-estul Europei aflată în funcţiune, notează agenţia chineză. România este bine dotată în ceea ce priveşte energia eoliană, cu o capacitate autorizată de 2.000 de megawaţi şi cu un potenţial de a genera 14.000 de MW. Cu toate acestea, capacitatea actuală de producere este de numai 20 de MW. Acest potenţial semnificativ merită indubitabil să fie explorat efectiv şi acest lucru se întâmplă prin cea mai mare fermă eoliană de coastă aflată în construcţie în Europa, situată în apropiere de oraşul Constanţa şi care este construită de grupul energetic ceh CEZ. Ferma va avea o capacitate de 600 de MW, susţinută de 240 de turbine. Pe lângă ferma eoliană, România se poate de asemenea mândri şi cu noua fabrică de bioetanol, care s-a deschis în octombrie 2009 lângă Zimnicea, reaminteşte agenţia. Cea mai mare din sud-estul Europei, fabrica s-a realizat în urma unei investiţii de 82 milioane de euro. Aici se produce bioetanol din cereale, porumb, grâu şi cartofi. Fabrica îşi propune să aibă o producţie anuală între 80.000 şi 100.000 de tone, echivalentul a 275 de tone pe zi. Conform unei directive a Uniunii Europene din 2001, statele membre ale UE trebuie să-şi sporească procentul de consum de energie regenerabilă la 12% din consumul total de energie până în 2010. În 2008, liderii UE au căzut de acord că 10% din combustibilul pentru transport ar trebui să provină din surse regenerabile precum biocombustibili până în 2020.