Situat pe o suprafaţă de peste 30.000 de hectare, Parcul Vânători-Neamţ ar putea deveni primul sit mixt (natural și cultural) din România şi al optulea din Europa recunoscut UNESCO. Unicitatea acestei zone
România va cere prelungirea exploatării cărbunelui
Ministerul Energiei va propune în Guvern prelungirea termenelor de închidere a capacităţilor pe bază de cărbune, cererea și motivarea extinsă urmând să fie depuse ulterior la Comisia Europeană. În conformitate cu angajamentele asumate prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR), în județul Vâlcea, trei cariere din bazinul carbonifer Berbeşti-Alunu ar urma să se închidă la sfârşitul acestui an, odată cu CET Govora, care funcționează pe cărbune.
Minerii vâlceni din bazinul carbonifer Berbeşti-Alunu, în pericol de a-și pierde locurile de muncă, au cerut o soluţie pentru prelungirea exploatării lignitului în zonă. „Conform normelor europene, exploatarea cărbunelui aici, în Berbeşti, s-ar termina în decembrie 2025, pentru că prin PNRR, în 2025, pe 31 decembrie, CET-ul trebuie să nu mai funcţioneze pe cărbune. Aici, la Berbeşti, sunt vreo 450 de angajaţi, unii sunt în prag de pensionare”, a declarat marți, pentru Agerpres, secretarul Sindicatului 2015 CET Govora, Ion Teodorescu.
Îngrijorare este şi din partea autorităţilor locale, care îşi pun speranţa tot în găsirea unei soluţii de prelungire a funcţionării carierelor, pentru că în afară de minerit nu există variante pentru forţa de muncă din zonă. „Oraşul Berbeşti este un oraş minier, care a fost înfiinţat din anii 1970 şi până în prezent, locuitorii oraşului pe asta s-au bazat”, spune primarul localităţii, Petre Glomnicu. Minele Berbeşti-Alunu „este un subiect extrem de complicat, în care nu este implicat doar Consiliul Judeţean Vâlcea. Ar trebui implicate şi instituţii cum ar fi Guvernul, ministerele de resort”, a declarat și preşedintele CJ Vâlcea, Constantin Rădulescu.
În zonă, exploatarea cărbunelui se face pe câteva sute de hectare de teren, în partea de nord a oraşului Berbeşti şi în partea centrală a comunei Alunu. Cărbunele s-a exploatat şi în subteran, însă minele au fost închise în 1996. De atunci, extragerea lignitului se face numai în carieră, la suprafaţă.
Ministrul energiei, Sebastian Burduja, care a avut luni şi marţi la Bruxelles întâlniri cu Dan Jorgensen, comisarul pentru energie, și Celine Gauer, coordonatorul PNRR la nivel european, a menţionat că a explicat oficialilor europeni că închiderea centralelor româneşti pe cărbune fără a pune nimic în loc ar crea o criză majoră şi nu ar rezolva nimic. „Am fi nevoiţi să apelăm la şi mai multe importuri, din Serbia, Bulgaria etc., iar energia produsă acolo este în bună măsură bazată pe cărbune. Nu există nici o logică pentru a permite asta”, a precizat Burduja.
Demnitarul a anunțat că ministerul pe care îl conduce va transmite oficial către Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene propunerea de prelungire a termenelor de închidere a capacităţilor pe bază de cărbune, iar motivarea extinsă va fi prezentată Guvernului, urmând să fie depusă formal şi cererea la Comisia Europeană şi să fie continuate negocierile. (C.Z.)