Victoria republicanului Donald Trump la alegerile prezidenţiale americane, continuarea războiului din Orientul Mijlociu sau Jocurile Olimpice de la Paris se numără printre evenimentele care, potrivit unei
România va participa la dezvoltarea scutului antirachetă
Preşedintele Barack Obama a invitat România să participe la dezvoltarea sistemului de apărare antirachetă, autorităţile române precizând că este vorba de stabilirea unor componente ale acestui sistem în ţara noastră . Preşedintele Traian Băsescu a declarat că acceptul dat de CSAT în această privinţă este extrem de important în consolidarea parteneriatului cu Statele Unite, dar că cel mai mare câştig al României este creşterea nivelului de securitate .
Viitorul scut antirachetă american din Europa răspunde unei ameninţări din partea Iranului, a declarat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat. „Abordarea noastră revizuită este concepută pentru a răspunde ameninţării emergente pentru regiune, venind dinspre Iran. Vom proteja interesele noastre şi pe cele ale aliaţilor noştri“, a declarat Philip Crowley. Purtătorul de cuvânt a confirmat anunţul făcut de preşedintele român, Traian Băsescu, privind amplasarea unor interceptoare de rachete balistice până în 2015, în cadrul proiectului scutului antirachetă american. Rusia nu e surprinsă că România intră sub scutul american Anunţul României privind primirea unor elemente ale scutului american antirachetă nu reprezintă o surpriză totală pentru liderii ruşi, aceasta fiind „una dintre opţiunile avute în vedere“, a declarat Dmitri Trenin, directorul Centrului Carnegie din Moscova, citat de „New York Times“. Trenin a subliniat că aceste elemente vor fi amplasate la o distanţă mare de graniţa cu Rusia şi, spre deosebire de locaţia propusă în Polonia, nu vor permite interceptorilor să oprească o rachetă rusească îndreptată spre Statele Unite, pe deasupra Oceanului Arctic, posibilitate care provocase îngrijorarea Moscovei. Liderii ruşi afirmă în continuare că sistemul antirachetă ar putea dăuna balanţei de putere create după Războiul Rece. Premierul rus Vladimir Putin declarase, în decembrie, că proiectul american era principalul obstacol în calea negocierilor privind înlocuirea tratatului de neproliferare nucleară între cele două superputeri. Decizia participării României va trebui ratificată de Parlament Preşedintele Traian Băsescu a anunţat, joi, după şedinţa CSAT, că preşedintele Barack Obama a invitat România să participe la dezvoltarea sistemului de apărare antirachetă, şeful statului precizând că este vorba de stabilirea unor componente ale acestuia în ţara noastră. „Pe teritoriul României vor fi amplasaţi interceptori tereştri, ca parte componentă a sistemului antirachetă. Calendarul convenit cu partea americană vizează operaţionalizarea facilităţilor de pe teritoriul ţării noastre începând cu anul 2015“, a spus Traian Băsescu. Preşedintele a precizat că în perioada următoare vor avea loc negocieri bilaterale pentru încheierea unor acorduri necesare, urmând ca acestea să fie ratificate de Parlamentul României. Şeful statului a subliniat că decizia luată joi de CSAT este extrem de importantă în consolidarea parteneriatului cu Statele Unite, dar că cel mai mare câştig al României este creşterea nivelului de securitate.