Victoria republicanului Donald Trump la alegerile prezidenţiale americane, continuarea războiului din Orientul Mijlociu sau Jocurile Olimpice de la Paris se numără printre evenimentele care, potrivit unei
România va participa la Premiul European pentru Literatură 2010
Ţara noastră a fost selectată să participe la ediţia din 2010 a Premiului European pentru Literatură, care va fi decernat în luna noiembrie, informează site-ul Comisiei Europene. Ediţia din acest an va fi organizată de Federaţia Europeană a Librarilor, Consiliul European al Scriitorilor şi Federaţia Europeană a Editorilor de carte. În cadrul ceremoniei din luna noiembrie vor fi premiaţi scriitori debutanţi din 11 ţări participante la programul UE Cultura.
România face parte din ţările selectate în 2010, alături de Belgia, Cipru, Danemarca, Estonia, Finlanda, Germania, Luxemburg, Slovenia, Spania şi Macedonia. Într-o primă etapă, vor fi create, în toate aceste ţări, comitete de jurizare, care vor începe procesul de selecţie în ianuarie şi vor trimite un raport final până la sfârşitul lunii iunie. „Premiul European pentru Literatură are rolul de a atrage atenţia asupra creativităţii, diversităţii şi bogăţiei literaturii europene contemporane, de a promova circulaţia literaturii în Europa şi de a spori interesul cetăţenilor europeni pentru operele literare din alte ţări europene“, se arată în comunicatul CE. În 2011 vor fi premiaţi autori din cele 12 ţări rămase din totalul de 35 de ţări participante la programul UE Cultura. „Uniunea Europeană este o superputere mondială în domeniul culturii. Diversitatea noastră culturală reprezintă un avantaj imens şi trebuie să ne sporim eforturile pentru a-l exploata, pentru a stimula creativitatea, inovaţia şi creşterea economică. Premiul European pentru Literatură reprezintă un exemplu în acest sens, dat fiind că ajută la promovarea unor autori europeni talentaţi şi pune în valoare cultura europeană“, a afirmat comisarul european pentru Educaţie, formare profesională, cultură şi tineret, Maroš Šefcovic. Federico Motta, preşedintele Federaţiei Europene a Editorilor de Carte, a subliniat „rolul central pe care îl are literatura în patrimoniul cultural european“. Premiul European pentru Literatură este cofinanţat prin programul Cultură al Uniunii Europene, care sprijină proiectele de cooperare culturală transnaţională în care sunt implicate minimum trei state participante la program. De asemenea, oferă sprijin pentru traducerea operelor literare şi este deschis tuturor sectoarelor culturale, cu excepţia audiovizualului, pentru care există programe separate.