Victoria republicanului Donald Trump la alegerile prezidenţiale americane, continuarea războiului din Orientul Mijlociu sau Jocurile Olimpice de la Paris se numără printre evenimentele care, potrivit unei
România va primi oricum fonduri UE pentru agricultură
România poate primi fonduri mai mici pentru agricultură de la Uniunea Europeană, dacă nu îndeplineşte obligaţiile asumate, însă nu poate fi vorba, în niciun caz, de o sistare totală a acestora, aşa cum solicitase eurodeputatul german, Manfred Weber, pentru cei mai noi membri ai UE - România şi Bulgaria, consideră oficiali ai Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale.
„Sumele acordate României prin Fondul European de Garantare Agricola (FEGA) au fost stabilite prin Tratatul de Aderare a României şi Bulgariei la UE. În cazul în care Agenţia de Plăţi şi Intervenţie în Agricultură (APIA) nu este operaţională se va aplica o penalizare (o reducere a plăţilor) însă nu poate fi vorba de o sistare totală a fondurilor europene“, a declarat, luni, pentru Rompres, secretarul de stat în Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale /MADR/, Gheorghe Albu. Acesta a precizat că în ambele controale ale auditorilor europeni, efectuate în perioada 18-22 iunie 2007 şi 2-6 iulie 2007, concluziile cu privire la stadiul funcţionării APIA au fost pozitive, fiind apreciate progresele înregistrate. „Apreciem că afirmaţiile eurodeputatului german Manfred Weber nu sunt fondate“, a adăugat Albu. Un eurodeputat german reprezentând Uniunea Creştin-Socială (CSU), Manfred Weber, a insistat ca Uniunea Europeană să impună anumite sancţiuni Bulgariei şi României, cum ar fi, în special, sistarea fondurilor europene. În opinia deputatului german, furnizarea de fonduri europene alocate Bulgariei şi României trebuie oprită, din cauza sporirii cheltuielilor din fondul destinat agriculturii, până la instalarea unor guverne noi şi funcţionale în aceste ţări. O posibilă sancţionare a României fusese anunţată, la finele lunii iunie, de ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Decebal Traian Remeş, din cauza neîndeplinirii la termen a unor obligaţii asumate în faţa Uniunii Europene. „Mi-e teamă de o penalitate de 25 la sută, pentru că este graduală, dar vom cunoaşte oficial nivelul sancţiunii în septembrie.“