Victoria republicanului Donald Trump la alegerile prezidenţiale americane, continuarea războiului din Orientul Mijlociu sau Jocurile Olimpice de la Paris se numără printre evenimentele care, potrivit unei
România vinde cel mai ieftin lapte din UE
Laptele românesc se vinde la cel mai mic preț din Uniunea Europeană (UE) și nici scoaterea cotei la acest produs nu a îmbunătățit starea procesatorilor de lactate. În prezent, un litru de lapte românesc costă 24 de eurocenți și laptele provine de la 1,7 milioane de vaci, deși în trecut în țara noastră erau peste șapte milioane de capete.
Reprezentanții Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR) spun că vor face modificări pe piața laptelui românesc, astfel încât preţul acestuia să crească. „I-am convocat pe producători, procesatori şi retaileri să vedem ce anume conduce la această disfuncţionalitate. Preţul este foarte mic. De exemplu, la Vatra Dornei şi Botoşani, producătorii primesc doar 60 de bani pe litru. Un preţ foarte mic. Este foarte ciudat cum poate ajunge laptele atât de ieftin în România, de 19 eurocenţi. Dacă ne uităm pe lista preţurilor la lapte din Uniunea Europeană, vedem că sunt statele baltice cu 1415 eurocenţi pe litru, noi figurăm cu 24 de eurocenţi pe litru, în timp ce preţul mediu este de 3031 de eurocenţi pe litru. Pe de altă parte, noi suntem invadaţi de lapte din state comunitare“, a declarat ministrul agriculturii, Achim Irimescu, într-o emisiune la un post de televiziune, citat de Agerpres. Acesta a precizat că producătorii şi procesatorii de pe piaţa autohtonă a laptelui reclamă subvenţii mascate acordate de ţările din care provin cantităţi masive de lapte, respectiv Ungaria şi Polonia, deşi datele statistice arată că sub o zecime din laptele procesat în România provine din alte state membre. `Procesatorii mi-au spus că laptele care vine din alte state membre, respectiv Ungaria şi Polonia, reprezintă sub o zecime din laptele procesat în România. Dar trebuie să avem în vedere şi costurile legate de transport, deoarece laptele este adus de la sute de kilometri. De asta am solicitat să vedem ce se întâmplă“, a explicat ministrul agriculturii.
Potrivit sursei citate, în momentul în care a dispărut cota de lapte, la 1 aprilie 2015, producţia a crescut foarte mult în UE, iar excesul a dus la această situaţie dramatică. `Cine depăşea cotele de lapte era penalizat, primea taxa pe supraproducţie atunci când aveam cotele de lapte în UE. Statele care au depăşit cotele au avut de plătit penalizări de un miliard de euro şi acest lapte, acum, nu mai este penalizat, iar producţia în exces, cumulată cu embargoul rus, a dus la o situaţie tragică pe piaţa laptelui“, a subliniat şeful MADR. Deşi Ministerul Agriculturii nu are pârghii pentru a controla preţul laptelui la consumatori, care în prezent este de 1 euro şi chiar mai mult la raft, Achim Irimescu speră ca în mandatul său să devină funcţional acel observator european al preţului laptelui. Potrivit ministrului, laptele românesc provine, în prezent, de la 1,7 milioane de vaci, deşi în trecut, în România, erau peste şapte milioane de capete. Fermele performante, comerciale, ajung şi la 14 tone de lapte pe an, cu o medie de 910 tone, însă deţin doar 200.000 de vaci cu lapte, diferenţa fiind la fermele mici, care au o medie de numai 34 tone pe cap de vacă. Cantitatea de lapte brut importat a crescut cu 54,1% (13.390 tone) în trimestrul I din 2016 faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, totalizând 38.120 tone, în timp ce în luna martie s-a majorat cu 62% (4.874 tone), până la 12.734 tone, comparativ cu perioada similară din 2015, potrivit datelor publicate miercuri de Institutul Naţional de Statistică (INS). Faţă de luna februarie 2016, cantitatea de lapte brut importat a scăzut cu 3% (392 tone). Potrivit datelor INS, în trimestrul I din 2016, unităţile procesatoare au colectat o cantitate de lapte de vacă de 220.011 tone, mai mult cu 9% (18.088 tone), comparativ cu trimestrul I din 2015.